Un nou studiu arată că Carbon Quantum Dots (CACQD) pe bază de acid cafeic, fabricat din zaț de cafea, poate proteja creierul de tulburări neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

Cercetarea sugerează că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale acidului cafeic pot ajuta la combaterea efectelor stilului de viață și ale factorilor de mediu care cresc riscul unor astfel de tulburări, informează Medicalnewstoday.

Adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi respectarea unei diete nutritive, exerciții fizice regulate, somn suficient, poate ajuta la reducerea riscului apariției tulburărilor neurodegenerative.

Zațul cafelei are capacitatea de a proteja creierul de efectele negative ale anumitor tulburări neurodegenerative

Tulburările neurologice, care includ tulburări neurodegenerative, afectează aproximativ 15% din populația globală. Acestea sunt cauza principală a problemelor de sănătate fizică și cognitivă la nivel mondial.

Cercetătorii au descoperit că Carbon Quantum Dots (CACQD) pe bază de acid cafeic, produse din zațul cafelei, pot avea capacitatea de a proteja creierul de efectele negative ale anumitor tulburări neurodegenerative.

Potrivit unui nou studiu, CACQD s-au dovedit a fi eficiente atunci când tulburarea neurodegenerativă a fost cauzată de stilul de viață și factorii de mediu, inclusiv vârsta, obezitatea și expunerea la pesticide.

Descoperirile au fost publicate în revista Environmental Research.

Ce sunt punctele cuantice de carbon (COD)

„Punctele cuantice de carbon (CQD) sunt nanoparticule de mărimea unei mușcături” (2-10 nm după unele standarde, până la 20 nm după altele) sintetizate din precursori care conțin carbon, cum ar fi coaja fructelor, deșeurile de hârtie și chiar și somonul”, a declarat dr. Mahesh Narayan, autor principal al studiului, biofizician la Departamentul de Chimie și Biochimie de la Universitatea din Texas din El Paso.

„Nu se găsesc așa că trebuie sintetizate. Am folosit o abordare prietenoasă (chimie verde), care a imitat gătitul în apă fierbinte, permițând acidului cafeic să fie re-carbonizat în punctele cuantice de carbon derivate din acid cafeic (CACQD). După cum s-a menționat mai sus, pot fi preparate folosind și alte deșeuri organice”, a explicat el.

Beneficiile acidului cafeic pentru sănătatea creierului

Când vine vorba de boli neurodegenerative, există o varietate de factori de luat în considerare.

„Proteinele se pliază greșit și, separat, sunt generați radicalii liberi. Ambele evenimente provoacă leziuni neuronale, răni și deces”, explică dr. Narayan. „CQD-urile previn plierea greșită a proteinelor și eliminarea radicalilor liberi și, prin urmare, arată mecanisme independente de intervenție și protecție neuronală”, explică el.

„Punctele cuantice de carbon pot fi eficiente în multe forme idiopatice de neurodegenerare, cum ar fi boala Parkinson, Alzheimer, demență cu corpi Lewy, dar mai puțin probabil în tulburările genetice sau familiale, cum ar fi procentul mic de persoane cu Parkinson genetic și Alzheimer sau cei cu Huntington”, adaugă el.

Deoarece acidul cafeic are capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi, care pot duce la stres oxidativ, iar creierul este susceptibil la stresul oxidativ, poate fi un instrument util pentru gestionarea stărilor neurodegenerative.

Acidul cafeic are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

„Acidul cafeic are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Stresul oxidativ și inflamația contribuie la moartea celulelor din orice organ”, spune dr. Natalia Pessoa Rocha, profesor la Departamentul de Neurologie la UTHealth Houston.

„Cu toate acestea, celulele creierului sunt mai vulnerabile la stresul oxidativ și la inflamație, decât celulele din alte organe (datorită consumului ridicat de oxigen al creierului și conținutului bogat în lipide). Celulele creierului au o capacitate limitată de a se regenera și orice strategii capabile să prevină moartea neuronală sunt relevante pentru creier”, a explicat ea.