Ovidiu Nicolescu, presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), considera ca recentul proiect al ministerului Economiei si Finantelor referitor la intocmirea unui registru al taxelor nefiscale este o idee buna, dar trebuie perfectata. „Intentia este buna, dar nu trebuie sa se opreasca aici. Mai este mult de lucru pana se poate numi un proiect dus la bun sfarsit”, spune el. Concret, propunerile lui Nicolescu vizeaza completarea celor 122 de taxe cuprinse in lucrare cu restul de elementele identificate de expertii Consiliului, in total fiind peste 500. Acest lucru se poate face prin detaliereadatelor cuprinse in material. „In loc sa fie date taxele exacte pe care noi le plati, sunt citate doar categoria din care fac parte. Pai o categorie cuprinde mult mai multe taxe”, apreciaza Nicolescu.

O alta completare a proiectului Finantelor este reprezentata de o analiza sectoriala pentru fiecare taxa in parte, care sa includa o justificare, destinatie, identificarea platitorului, cuantumul, baza si modalitatea de calcul, termenul limita, modalitati de plata si alte date de identificare.Suportul pe care sa fie continute toate informatiile ar fi necesar sa fie unul online, pentru ca toate companiile sa aiba acces nemijlocit. In final, proiectul nu trebuie doar finalizat ca un registru al taxelor parafiscale si atat, ci ar trebui sa duca la imbunatatirea fiscalitatii prin simplificare si reducerea taxelor, publicarea continua a taxelor noi, precum si avizarea celor noi de catre un organism tri-partit.

Florin Pirvu, vicepresedinte pe probleme financiare a acuzat faptul ca exista o serie de asociatii ale unor categorii profesionale care incaseaza taxe (arhitecti, notari, contabili…) care au monopol in domeniul lor de activitate, iar tarifele practicate nu sunt „justificabile”.