Ministerul de Externe precizează într-un comunicat că, după finalizarea perioadei actuale de carantină în data de 19 februarie, pasagerii vor putea părăsi vasul pe baza unui certificat medical eliberat de autorităţile japoneze.

Cetăţenii români membri ai echipajului pot fi supuşi unei noi perioade de carantină de 14 zile începând cu data de 19 februarie, în funcţie de evoluţia situaţiei de la bordul navei. Decizia cu privire la continuarea activităţii pe vas sau revenirea în ţară la expirarea perioadei de carantină va fi luată de către aceştia de comun acord cu compania care operează nava, transmite MAE.

Între timp, alţi 99 de pasageri aflaţi în carantină pe vasul de croazieră din largul portului Yokohama, în apropiere de Tokyo, au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, potrivit presei japoneze citată de Agerpres. Numărul cazurilor pozitive depistate la bordul vasului de croazieră Diamond Princess a crescut astfel la 454.

OMS: imposibil de prezis ce direcţie va lua epidemia

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală a crescut la 1.770 de morţi în China continentală, potrivit cifrelor oficiale publicate luni, care confirmă o încetinire a ratei zilnice de decese, chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că răspândirea coronavirusului rămâne ”imposibil de prevăzut”. “Solicităm tuturor guvernelor, companiilor şi organizaţiilor de presă să colaboreze cu noi pentru a declanşa nivelul corespunzător de alarmă, fără a stârni isterie”, a precizat el în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

Între timp, experţi internaţionali detaşaţi la Beijing au început discuţiile cu omologii lor chinezi. “Această colaborare importantă şi vitală contribuie la cunoaşterea la nivel mondial a epidemiei #COVID19”, a subliniat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Un înalt responsabil chinez a declarat că ţara este pe cale să controleze epidemia. ”Putem deja constata efectul măsurilor de control şi de prevenire a epidemiei în diferite zone ale ţării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez al Sănătăţii, Mi Feng.

În afara Chinei continentale, unde cel puţin 70.500 de persoane au fost infectate, aproape 600 de cazuri de contaminare provocate de epidemia de coronavirus au fost confirmate în aproximativ 30 de ţări. În vizită în Pakistan, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat încrezător că ”efortul gigantic” depus de China ”va permite reducerea progresivă a bolii”.

În centrul crizei, responsabilii din Hubei, unde 56 de milioane de locuitori sunt izolaţi de lume încă din 23 ianuarie, au restricţionat în continuare libertatea de mişcare a locuitorilor provinciei dincolo de capitala Wuhan.
În restul lumii, epidemia menţine planeta alertă. Un prim deces în afara Asiei – un turist chinez de 80 de ani internat în Franţa – şi un prim caz pe continentul african – în Egipt – au fost înregistrate în ultimele zile. Taiwanul a anunţat, de asemenea, primul deces, duminică, victima fiind un şofer de taxi în vârstă de 61 de ani.