Prin modul in care este organizata, bursa franceza s-a impus ca o piata de capital de tip speculativ. Variatiile indicilor bursieri si ale cotatiilor actiunilor sunt mult mai ample decat in alte piete, cum ar fi cea londoneza sau cea germana.
Analistii bursieri considera ca, din acest motiv, bursa pariziana este o piata cu grad de risc mediu spre mare. Cu alte cuvinte, investitorii neavizati sau cei care nu detin informatii in timp real pot pierde usor banii pe acesta piata. Firmele de consultata recomanda in general maxima prudenta pentru plasamentele realizate in actiunile listate la Paris. „Companiile franceze reactioneaza repede la orice modificare a structurii pe pietele internationale in care sunt implicate. Din acest motiv, la primele semne de scadere a vanzarilor pentru o categorie de produse, vom intalni adevarate prabusiri ale preturilor actiunilor pentru companiile din domeniu. Iar asta se intampla cu toate ca pierderea unei piete sau recesiunea este ceva temporar”, afirma Bernard Schuster, analist financiar al unei case de brokeraj pariziene. Schuster spune ca, din acest motiv, investitorii neavizati sunt tentati sa vanda actiunile la primele semne de scadere, fara sa verifice daca in urmatoarele trei-patru zile, prin revenirea la normal, actiunile ar putea avea chiar o valoare mai mare decat inainte de declansarea „crizei”.
Oscilatiile mari ale preturilor si volatilitatea unor actiuni listate in piata de capital franceza nu ii indeparteaza insa pe investitorii cu experienta. Dimpotriva, acestia profita cel mai mult de pe urma panicii create in randul celor cu o mai mica vechime in bursa pariziana. In plus, Parisul ofera oportunitatea unor investitii in companii nationale de renume: France Telecom, Credit Lyonnese, Eurotunel. Structurata pe trei categorii distincte, bursa pariziana a fost impartita dupa importanta companiilor listate. Astfel, piata de capital oficiala include 358 de companii listate, din care 40 de companii sunt incluse in cosul indicelui bursier CAC 40. Alte 319 companii importante, dar cu performante financiare inferioare firmelor din lista oficiala a pietei sunt incluse in categoria secundara a bursei. Un alt segment al pietei – new market – include 143 de titluri ale companiilor de talie mica sau medie cu o lichiditate slaba a actiunilor.
Capitalizarea bursiera era, la data de 18 februarie 2003, de 631,2 miliarde euro, din care o treime era capitalizarea asigurata prin companiile din cosul indicelui CAC 40.

Actiuni pentru cei care stiu ce este riscul
· Actiunile din categoria oficiala a bursei pariziene reprezinta o investitie buna pe termen mediu sau lung, prin dividendele incasate si prin planurile expansioniste ale firmelor.

· Titlurile din categoria secundara si din „piata noua” a bursei franceze sunt o investitie buna doar
pentru cei care stiu ce, cand si cat sa riste. In caz contrar, ele pot deveni foarte usor o capcana
prin care se reduce valoarea portofoliului.

· Cu cele 820 de titluri listate si o capitalizare de 631 miliarde euro, piata de capital franceza este a treia ca dimensiune din Europa, dupa Suedia si Marea Britanie.

CAC 40: recesiunea economica a devalorizat indicii bursieri

Absenta noilor investitii si restrangerea pietelor de desfacere au fost problemele economiei mondiale
in 2002. Aceste probleme au afectat si pietele de capital europene.

BNP Paribas: dobanzi mai mici, cotatii mai mici

Sistemul bancar din Franta a suferit acelasi declin intalnit in economia mondiala. Reducerea ratei dobanzilor a scazut cifra de afaceri in acest sector si, implicit, interesul pentru actiunile bancilor.

Renault: Cotatiile au reintrat In marsarier

Investitiile realizate de grupul de firme Renault in strainatate, inclusiv in Romania, au erodat financiar lichiditatile companiei si au influentat negativ cursul actiunilor.