„Există o şansă pentru pace, dar suntem departe de asta. Nevoia este urgentă. Furtuna COVID-19 soseşte acum în teatrele de conflict”, a adăugat el, prezentând un raport asupra progreselor obţinute de la apelul său lansat în 23 martie. „Virusul a arătat cât de rapid poate să traverseze frontierele, să devasteze ţări şi să bulverseze vieţi. Ceea ce este mai rău abia urmează”, a subliniat şeful ONU,  potrivit AFP.

Potrivit acestuia, un număr substanţial de părţi în conflict şi-au exprimat acordul pentru o oprire a ostilităţilor, în special în Camerun, Republica Centrafricană, Columbia, Libia, Myanmar, Filipine, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Ucraina şi Yemen. „Dar o imensă prăpastie rămâne între declaraţii şi acţiuni – transformarea cuvintelor în pace pe teren şi în vieţile oamenilor”, şi-a exprimat el regretul, evocând chiar situaţii în care conflictele s-au intensificat.

Salutând sprijinul acordat apelului său de circa 70 de state, organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi ai societăţii civile şi lideri religioşi, între care Papa Francisc, şi o petiţie care a reunit peste 1 milion de semnături, Antonio Guterres a apreciat că eforturi diplomatice solide sunt încă necesare. „Pentru a face să tacă armele, trebuie să ne ridicăm vocile pentru pace”, a spus el, fără a menţiona Consiliul de Securitate al ONU, care rămâne împotmolit în diviziunile între SUA şi China, potrivit unor diplomaţi.

De la începutul crizei, Consiliul nu a ţinut nici măcar o singură reuniune consacrată COVID-19, nici nu a emis vreo declaraţie sau rezoluţie comună. Adunarea Generală a ONU a adoptat prin consens o rezoluţie invitând la o „cooperare internaţională” şi la multilateralism pentru a înfrunta în mod unit pandemia şi nu dispersat.

„În aceste circumstanţe deosebit de dificile, lansez un apel special tuturor ţărilor care au influenţă asupra părţilor aflate în război cu scopul ca ele să facă tot ce este posibil pentru ca încetarea focului să devină realitatea”, a mai spus Antonio Guterres, potrivit Agerpres.

El nu a menţionat anumite ţări în mod special, dar mai multe state se implică de mai mulţi ani în conflicte prin procură, în Siria, în Libia şi în Yemen. „Îi invit pe toţi cei care pot să facă o diferenţă să facă această diferenţă: să ceară şi să facă presiuni asupra combatanţilor în lume pentru ca ei să renunţe la arme”, a insistat el.