Printre temele discutate se numără raportul privind Statul de Drept la nivelul UE, Parchetul European şi proiectele de modificare a legilor justiţiei. 

Cătălin Predoiu a participat, miercuri, la o întâlnire de lucru cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, întrevedere care a avut loc în sistem de videoconferinţă, fiind organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti, stat care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei,

Potrivit sursei citate, temele de interes au fost recentul Raport privind Statul de Drept la nivelul UE, Parchetul European, proiectele de modificare a legilor justiţiei, precum şi liniile de acţiune prioritare pentru Ministerul Justiţiei.

„Am discutat despre Raportul privind statul de drept (Rule of Law), Raportul MCV, Parchetul European (EPPO) şi viziunea Ministerului privind legile justiţiei. Raportul Rule of Law este un instrument util pentru toate statele membre şi de mare folos pentru cetăţenii din Uniune. Interesul acestora este să beneficieze de standarde înalte şi uniforme privind justiţia şi respectarea drepturilor omului. Este important ca, treptat, să eliminăm dublele monitorizări la nivel european şi să existe un tratament egal între toate statele membre privind monitorizările pe statul de drept şi justiţie.

Acest instrument este extrem de util şi pentru a garanta că fondurile europene ajung la destinaţie fără a fi deturnate sau fraudate”, a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.

Un pachet consistent de sprijin

Totodată, ministrul Justiţiei a arătat că România sprijină EPPO, statul român fiind în avangarda construcţiei acestuia, cu un pachet consistent de sprijin, procurori europeni delegaţi, staff şi unitate de suport.

În ceea ce privește proiectele legilor justiţiei, Cătălin Predoiu a spus că vizează două obiective, unul, să ofere soluţii de reparare a unor erori făcute în perioada 2017-2018, al doilea, să ofere o platformă generoasă de dezbatere şi elaborare legislativă pentru modernizarea aşezărilor legislative de bază ale sistemului judiciar.