Cazuri de leșin înregistrate după vaccinul Janssen, în Portugalia

După cum a explicat Infarmed, Autoritatea Națională pentru Medicamente din Portugalia, este vorba despre un număr nedeterminat de leșinuri, aproximativ 20, potrivit presei locale, toate la persoanele vaccinate cu același lot de Janssen, ale cărui doze au fost distribuite în întreaga țară nu doar la Mafra.

Această suspendare a făcut ca numărul de vaccinuri disponibile să varieze și, în consecință, să modifice unele planuri în curs de desfășurare, cum ar fi administrarea de vaccinuri persoanelor cu vârsta peste 40 de ani fără programare prealabilă prin modalitatea numită „casa deschisă”.

În locul său, se va acorda prioritate programărilor făcute în prezent în Portugalia, unde au început recent contactele cu cetățeni între 29 și 18 ani, un grup considerat esențial pentru limitarea variantei Delta.

Au crescut spitalizările

Joi, Portugalia a înregistrat o nouă creștere a spitalizărilor pentru coronavirus, dar şi o ușoară scădere a infecțiilor și a deceselor, în timp ce procesul de vaccinare este modificat din cauza suspendării unui lot de Janssen după înregistrarea reacțiilor adverse.

În doar 24 de ore, țara a înregistrat 3.641 de noi cazuri confirmate și 5 decese cauzate de coronavirus și în spitale au fost internaţi 774 de pacienți cu Covid (cu 40 mai mulți decât în ziua precedentă) dintre care 174 se aflau în terapie intensivă (cu trei mai mult), conform buletinului Direcției Generale a Sănătății (DGS).

Cifrele de contagiune indicau o scădere față de ziua de miercuri, când fusese depăşit pragul de 4.000 de cazuri noi și fuseseră înregistrate nouă decese, notează 20minutos.es.

Cea mai proastă veste este rezervată presiunii spitalicești, care continuă să crească și atinge cel mai mare record de pacienți spitalizați din martie, în timp ce incidența la 14 zile la 100.000 de locuitori rămâne la 336,3, iar R (t), care măsoară numărul de persoane contagiate de fiecare persoană infectată, este de 1,14.

Portugalia, cu 10 milioane de locuitori, totalizează 17.187 de decese și 920.200 de cazuri de coronavirus de când a început pandemia.

Al patrulea val de coronavirus

În prezent, țara trece prin al patrulea val de coronavirus, cu varianta Delta, cu o prevalență de 88% la nivel național, dar de 100% în regiunile Lisabona și Valea Tajo și Algarve (sud).

Joi, guvernul socialistului António Costa a analizat evoluția pandemiei pentru a decide următoarele măsuri suplimentare pentru contracararea acesteia.

Ultimele inițiative, anunțate cu exact o săptămână în urmă, includeau cerința unui test negativ al coronavirusului sau a unui certificat digital pentru a intra în interiorul restaurantelor de la ora 19:00 și pe tot parcursul weekendului în cele 60 de municipalități cu cea mai mare incidență Covid, inclusiv Lisabona, Porto și Faro.

De asemenea, este obligatorie prezentarea uneia dintre cele două opțiuni la momentul înregistrării într-un hotel, deși în acest caz cerința se aplică în fiecare zi a săptămânii și în toată țara, indiferent de incidență.

Sursă foto: Dreamstime