Câți șoferi români își schimbă anvelopele de vară cu cele de iarnă odată cu trecerea la anotimpul rece? Studiu Goodyear

Totodată, studiul realizat de Goodyear arată că 79% din șoferii români înţeleg beneficiile şi diferenţele dintre anvelopele de iarnă şi cele destinate tuturor anotimpurilor.

Conform cifrelor înregistrate de compania de anvelope, acest procent este semnificativ mai mare decât în alte ţări europene.

De exemplu, ţări precum Franţa şi Italia au raportat cunoştinţe mult mai scăzute pe tema anvelopelor, fiind de acord că ştiau diferenţa dintre cele două tipuri de anvelope în 56%, respectiv 69% din timp.

În Marea Britanie, procentul a scăzut la 34%

De asemenea, studiul arată că 76% dintre şoferii români au trecut de la anvelopele de vară la cele de iarnă. Simultan, 18% dintre cei chestionaţi au declarat că nu au nevoie de anvelope speciale de iarnă pentru zonele unde locuiesc.

Dintre ţările europene, doar Luxemburg şi Polonia au avut rezultate similare, multe alte ţări folosind anvelope destinate tuturor anotimpurilor sau chiar de vară pe tot parcursul anului.

În mod semnificativ, acest aspect a variat în funcţie de kilometrajul anual realizat de către şoferi. Astfel, 73% dintre românii care conduc sub 10.000 km pe an au schimbat anvelopele odată cu schimbarea anotimpului, iar ponderea a crescut la 86% pentru cei care conduc peste 72.000 km/an.

Aproape trei sferturi dintre şoferii români au declarat că verifică reglementările privind anvelopele

Aproape trei sferturi, respectiv 73%, dintre şoferii români au declarat că verifică reglementările privind anvelopele atunci când călătoresc în afara ţării. În Polonia, ponderea este de 66%, iar la polul opus se află Spania – cu 38%, respectiv Marea Britanie – cu aproximativ jumătate dintre şoferi.

Studiul arată și că perspectiva de a conduce la temperaturi sub zero grade este mai înspăimântătoare pentru şoferii români decât cea a condusului pe zăpadă, ploaie sau ceaţă.

Astfel, 34% dintre aceştia au declarat că se simt inconfortabil să conducă în condiţii de polei, iar 9% că refuză complet să conducă în astfel de condiţii. Totuși, 48% dintre românii chestionaţi se simt foarte comfortabil atunci când conduc pe zăpadă.

Chiar și așa, 7% dintre respondenţii români au recunoscut că nu ar conduce niciodată pe zăpadă sau în condiţii de ceaţă.