Numărul angajaţilor care lucrau la finele lui 2008 în sectorul public în România era de 1,72 milioane, sau 80 de bugetari la mia de locuitori, potrivit unui studiu realizat de A.T. Kearney.

Cifrele sunt însă mai mici decât în 2005, când România avea 1,92 milioane de bugetari, mai mult cu 10% decât în 2008.

Trendul descreascător din ultimii ani a fost înregistrat nu doar pe piaţa din România, ci în întreaga Europă, datorită reformelor economice consecvente şi a privatizărilor. Astfel, în Bulgaria şi Ungaria, declinul a fost, în decurs de trei ani, de 7,7% şi respectiv 6%.

Proporţia bugetarilor la mia de locuitori, mai mare decât în Italia sau Germania

Dacă România are 80 de bugetari la mia de locuitori, în Spania şi Italia lucrurile stau diferit. Astfel, în Italia sunt doar 61 de funcţionari publici, mai puţin cu 30%, în timp ce în Spania numărul acestora este mai mic cu 22%. 0-36052-tabel1.jpgUn număr mai mic este şi în Germania: 69.

„România are mai mulţi bugetari la 1.000 de locuitori faţă de aceste ţări mai ales din cauza multor companii neprofitabile deţinut de stat, cum ar fi cele din transporturi, utilităţi sau producţie. Se poate însă observa că în Spania şi Italia, numărul bugetarilor din administraţia publică şi din apărare este mai mare decât în România”, explică Michael Weiss, vice-preşedinte al A.T. Kearney.

Cu toate acestea, realizatorii studiului afirmă că în România problema principală nu este numărul mare de bugetari, ci calitatea muncii şi producţia din sectorul public. Astfel, o reducere a forţei de muncă nu ar schimba sistemul şi nu ar aduce îmbunătăţri.

Norvegia are cu 127% mai mulţi bugetari la 1.000 de locuitori

România este însă aproape în coada clasamentului în ceea ce priveşte numărului de bugetari  la 1.000 de locuitori în Europa. În Ungaria şi Bulgaria, numărul acestora este de 82 la o mie de locuitori, în timp ce Polonia are 95, Slovenia 117, Suedia are 138 iar Norvegia are 182 de angajaţi la mia de locuitori (+127% faţă de România).

„Motivele pentru care în ţări ca Suedia sau Norvegia numărul bugetarilor este mai mare decât în România sunt multe. Unul dintre acestea ar fi că ţările nordice au un sector privat mult mai competitiv şi cu o productivitate mai mare. De asemenea, şi rata de ocupare a populaţiei este mult mai mare”, mai spune Weiss.

Potrivit studiului A. T. Kerney, România este una dintre ţările europene cu cea mai mică rată de ocupare a forţei de muncă, mai ales în rândul tinerilor. Astfel, în rândul tinerilor cu vârsta între 15 – 24 ani, rata de ocupare este de 30,4%, în timp ce în Austria ajunge la 60,8%, iar în Norvegia la 62%.

În ce sector sunt cei mai mulţi bugetari?

0-36053-tabel2.jpgCei mai mulţi bugetari la mia de locuitori în ţara noastră sunt în sectorul apărării şi administraţiei publice, respectiv 22,10. Şi în Spania şi Italia cei mai mulţi bugetari vin din acelaşi sector, cu 27,44 şi respectiv 22,78 de persoane.

În cazul sectorului educaţional, România are 17,33 angajaţi la o mie de locuitori, în timp ce în sănătate şi asistenţă socială sunt doar 14,64 bugetari.