Cât costă un an de vechime în muncă

În mai puțin de o lună, nu se va mai putea cumpăra vechime în muncă. Termenul nu a fost prelungit, Parlamentul refuzând inițiativa. Așadar, termenul limită a rămas data de 31 august.

Potrivit legislației în vigoare, pentru a ieși la pensie este nevoie de o vechime de 15 ani şi 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă.

Se pot cumpăra până la 6 ani vechime în muncă, iar cotizaţia este de 750 de lei pe lună sau 9.000 de lei pe an. Plata contribuției se poate face eșalonat sau într-o singură tranșă.

În ultimii ani, s-au încheiat peste 22.000 de contracte, strângându-se astfel peste 258 de milioane de lei.

Termenul inițial a fost 31 august 2021

Inițial, termenul a fost stabilit pentru data de 31 august 2021, prin OUG nr. 163/2020, dar a fost prelungit până în 2023 în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.

Astfel, cei care doresc să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru prin semnarea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii până la finalul lunii.

Costul cumpărării unei luni de vechime în muncă este calculat prin luarea în considerare a contribuției la pensii, care este de 25%, împărțită la salariul minim pe economie, care este de 3.000 de lei. Astfel, costul unei luni de vechime în muncă este de 750 de lei, iar un an de vechime costă 9.000 de lei.

„Pot încheia un contract de asigurare socială, conform OUG 163/2020. Perioada pentru care se poate cumpără este de maxim 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurare. Pentru un venit lunar asigurat de 3 mii de lei se datorează o contribuție lunară de 750 de lei” a spus Mădălina Ungureanu, șef serviciu Casa Județeană de Pensii Mehedinți.

Majoritatea persoanelor ies sau vor ieși la pensie în condiții normale, fără să fie nevoie să cumpere vechime în muncă. Cu toate acestea, pentru unii, cumpărarea vechimii poate fi necesară pentru a atinge perioada de vechime necesară pentru a beneficia de o pensie. Aceasta este valabilă pentru perioadele de timp cuprinse între data la care au împlinit 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.