O parte din banii PNRR vor merge pentru angajări la casele de pensii. Ministerul Muncii, angajat în procesul de evaluare a dosarelor de pensii, are nevoie de personal.

Oferta vizează angajări pe o perioadă determinată, de 13 luni, și se adresează oamenilor cu studii superioare și medii, scrie economica.net.

O parte din banii PNRR vor merge pentru angajări la casele de pensii. Care sunt detaliile

Casele Teritoriale de Pensii vor angaja 1.000 de oameni care se vor ocupa doar de evaluarea dosarelor de pensii, anunţă Executivul în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Oamenii cu studii superioare, angajaţi să evalueze dosarele de pensie, vor fi remuneraţi cu venituri nete de aproape 4.100 de lei lunar, iar cei cu studii medii – cu circa 2.700 de lei net lunar, arată calculele făcute pe baza estimărilor guvernului din PNRR.

Pe de o parte, Casele Teritoriale de Pensii vor angaja 800 de absolvenți de studii superioare finalizate cu diplomă de licență, care vor interpreta legislaţia de pensii şi o vor transpune în perioade de stagiu.

Aceştia trebuie să poată învăţa rapid să lucreze cu programele și softul Casei de Pensii.

Acesta sunt deocamdată singurele detalii despre profilul şi munca oamenilor pe care CNPP îi va angaja ca să evalueze dosarele de pensii.

Pe de altă parte, Casele de Pensii vor angaja şi 200 de oameni cu studii medii, care vor fi responsabili de activităţile conexe evaluării pensiilor, precum arhivare, copiere, înregistrare, clasare, întocmirea corespondenţei.

Activități dedicate exclusiv procesului de recalculare/revizuire a dosarelor de pensii

Oamenii care vor fi recrutaţi pe cele 1.000 posturi vor desfășura exclusiv activități dedicate procesului de recalculare/revizuire a dosarelor de pensii.

Aceştia vor fi angajaţi pe o perioadă de maximum 18 luni şi vor fi plătiţi în baza Legii – Cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare – Anexa VIII – salarii pentru personalul din unităţile teritoriale.

Oamenii cu studii superioare, recrutaţi pe perioadă determinată să evalueze dosarele de pensie, vor fi plătiţi cu venituri nete de aproape 4.100 de lei lunar (4.056 de lei net, mai precis), reiese din calculele făcute pe baza cheltuielilor prognozate de guvern în PNRR.

Dacă estimările Guvernului sunt corecte, oamenii cu studii medii angajaţi pentru activităţi conexe procesului de evaluare a dosarelor de pensie vor fi remuneraţi cu venituri nete de circa 2.700 de lei lunar, arată calculele pe baza PNRR, conform sursei citate.

Șase luni din anul 2021 şi şapte luni din 2022

Estimările făcute de guvern cu privire la cheltuielile cu salariile acestor oameni vizează şase luni din anul 2021 şi şapte luni din 2022.

Deocamdată CNPP nu a început recrutarea acestor oameni. Angajările vor începe abia după ce vom avea un act normativ în acest sens, emis de Ministerul Muncii.

În total, Executivul estimează că angajarea celor 1.000 de oameni, pe o perioadă de 13 luni, ca să evalueze dosarele de pensie, va costa peste 86 de milioane de lei, reiese din PNRR.

Vă amintim că evaluarea dosarelor de pensie a început în februarie 2021, în baza Ordinului Ministrului Muncii 108/2021.

Evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic sau letric, existente la nivelul Caselor Teritoriale de Pensii, verificarea acestor date şi analiza lor.

Ulterior, aceste date vor fi folosite pentru recalcularea pensiilor, aşa cum scrie în Ordinul 108, antemenţionat, şi cum a spus Raluca Turcan, în repetate rânduri.

Sursă foto: Dreamstime.