Punctajul lunar se calculează raportând câștigul salarial brut sau, după caz, venitul lunar asigurat, care a fost baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, informează Institutului Național de Statistică (INS).

Trebuie menționat că prin punctaj lunar înțelegem câștigul salarial brut din luna respectivă.

Cum poți calcula singur ce pensie vei avea

Punctajul mediu anual de pensie realizat de un angajat cu contract permanent de muncă, sau carte de muncă, se calculează prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit reprezentanților Casei Naționale de Pensii.

Pe scurt, se adună numărul de puncte realizate în fiecare lună, după care se împart la 12, rezultând astfel punctajul mediu anual angajatului asigurat acel an.

Un angajat care a cotizat perioada maximă la sistemul național de pensii, adică 35 de ani, ar trebui să primească o pensie echivalentă a jumătate din venitul lunar. În prezent, salariații contribuie la sistemul de pensii de stat cu 20% din salariu.

Din păcate, numărul angajaților cărora angajatorii le plătesc asigurările și contribuțiile la Casa Națională de Pensii este din ce în ce mai mic, raportat la numărul de vârstnici. Analiștii estimează că această disproporționalitate va ajunge să afecteze grav sistemul de pensii din România.

Românii care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică decât sumele cu care au contribuit în perioada în care au lucrat. Potrivit analiștilor, un angajat care are acum salariul mediu net de aproximativ 4.000 de lei ar avea, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei.

Punctajul lunar pentru pensia de invaliditate

Potrivit Casei Naționale de Pensii, punctajul lunar pentru pensia de invaliditate este următorul:

  • 0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;
  • 0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;
  • 0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.

Punctajul lunar pentru persoanele care au muncit în condiții speciale

Punctajul lunar pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, în condiții deosebite sau speciale este:

  • cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;
  • cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;
  • cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.