rurale netelefonizate, tocmai datorita faptului ca 2004 este an electoral. Guvernul ar vrea voturile potentialilor conectati, insa fara sa dea nici un leu pentru cablarea satelor. Pe baza Legii serviciului universal, finantarea ar trebui sa vina de la principalii operatori telecom.Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania, liderul pietei de soft de afaceri, spune ca este greu de estimat daca in 2004, an incarcat de evenimente politice, cresterea sectorului va depasi media anuala estimata de analistii internationali. Cu sau fara alegeri, in acest an, piata romaneasca de IT (hard si soft) ar putea ajunge la un miliard de dolari. In continuare, IT-ul va fi dominat de hardware, vanzarile de software si servicii find inca inferioare.

Interes redus pentru RomTelecom
„In conditiile in care 2004 este an electoral, pe baza Legii serviciului universal, s-ar putea cauta stimularea investiilor in zonele rurale netelefonizate. S-ar putea ca aceasta lege sa devina ocazia/pretextul pentru introducerea serviciului de telefonie la sate. Probabil ca se vor acorda licente 3G (Ungaria a amanat aceasta miscare dupa 2004), pentru venituri suplimentare la buget. Oricum, nu vom avea servicii 3G mai devreme de 2005. Listarea RomTelecom la Bursa in ianuarie 2004, promisa in anul 2003 de ministrul Dan Nica, daca va avea loc, va conduce la un interes scazut si, in consecinta, la o valoare de piata scazuta (circa 150 dolari/ linie telefonica). Operatorii de telefonie mobila isi vor consolida pozitia pe piata, oferind tot mai multor clienti de afaceri un pachet total de servicii (voce, date, Internet fix si mobil) in detrimentul RomTelecom. De asemenea, ar trebui sa continuie rebalansarea tarifelor telefoniei fixe, fiind randul tarifelor interurbane sa scada, iar cele locale ar trebui sa poata creste. In 2004 ar trebui sa vedem indeplinite promisiunile facute in 2003 de catre unii competitori: Atlas, Astral, POSTelecom, Teletrans. Utilizatorii vor avea ocazia unei alternative la RomTelecom si sa compare calitatea.”

Vanzarile vor creste cu 21% pe an
„Conform celui mai recent studiu al International Data Corporation (IDC), piata romaneasca de solutii software pentru companii va creste in urmatoarea perioada cu o rata medie anuala de 21%. E greu de spus, la inceputul unui an care se anunta incarcat de evenimente in plan politic, daca situatia economica va permite o crestere reala mai mare pe piata de solutii. Totusi, nevoia de a fi competitiv intr-un mediu economic tot mai complex va determina o crestere a cererii pentru solutii de gestiune interna a companiilor – Enteprise Resource Planning (ERP) si intr-o mai mica masura pentru solutii mai sofisticate, precum cele care administreaza relatia cu clientii – Customer Relationship Management (CRM). Acest lucru este firesc in conditiile in care nu exista inca o traditie la nivelul solutiilor de baza. Optimist vorbind, implementarile de anvergura care vor fi anuntate anul acesta pot crea un boom in cererea de solutii software, datorita impactului pe care marile companii care utilizeaza solutii informatice performante il pot avea asupra furnizorilor sau clientilor lor.”

Hardul va reprezenta 60% din piata IT
„O tendinta accentuata o va reprezenta asocierea activitatilor de productie cu cele de comert. Pe langa distributie, revanzare, retail de componente si sisteme, marile firme de IT vor oferi, din ce in ce mai mult, servicii de instalare, configurare, intretinere, networking si integrare, eventual, livrarea de solutii complete hardware-software. Piata romaneasca de IT (hard si soft) va putea depasi un miliard de euro, in conditiile unei cresteri anticipate de 30%. Ponderea industriei de hardware va reprezenta circa 60%, restul de 40% fiind reprezentat de software si servicii IT. Piata PC-urilor, care reprezinta segmentul cel mai important al industriei de hardware, va cunoaste o dinamica asemanatoare cu cea din 2003, cand piata a inregistrat o crestere de peste 50%. Ca urmare, numarul calculatoarelor va putea depasi doua milioane unitati. Piata de IT din Romania este beneficiara unei conjuncturi deosebit de favorabile: pe de o parte, cresterea economica impulsioneaza achizitiile de sisteme IT, pe de alta parte, iminenta integrare in Uniunea Europeana impune investitii importante. Un argument solid in favoarea cresterii pietei romanesti il reprezinta, desigur, si cele 800 milioane de euro la care Romania are acces in urmatorii trei ani pentru finantarea infrastructurii IT.”