Cel mai clar exemplu vine de la Bran, acolo unde castelul, aflat în proprietate privată, atrage peste un milion de turişti anual. Deşi n-ar mai avea prea multe de făcut, autorităţile continuă să fie depăşite de situaţie.
Se împlinește deja un deceniu de când castelul a intrat în administrarea lui Dominic de Habsburg. Tradiție, istorie și mister – 3 ingrediente care, bine speculate și aranjate într-un pachet turistic atractiv, aduc la Bran atât de mulți turiști, atrași nu doar de castelul propriu-zis, ci și de spațiul exterior de 40.000 de metri pătrați, scrie Digi24.
 În parcul palatului sunt două lacuri, sunt alei de promenadă, dar și zeci de băncuțe pentru relaxare. Este și casa de ceai a reginei Maria, unul dintre locurile preferate în care aceasta își petrecea timpul, un loc în care ajungea printr-un tunel săpat în stâncă.
Doar anul trecut, peste 1 milion de turiști, dintre care 60% străini, au vizitat castelul, iar profitul înregistrat a fost de 3 milioane de euro. Rețea succesului turistic pare una simplă.

Bogdana Balmuș, PR Castelul Bran a declarat că ”le aducem în atenție poveștile frumoase ale reginei Maria și, bineînțeles, mitul contelului Dracula. În fiecare an venim cu noutăți și încercăm să le oferim o paletă cât mai largă de servicii. Considerăm că nivelul de trai din zonă s-a ridicat datorită activității de la castelul Bran și datorită evenimentelor publice și private pe care le oferim”. 

Cu statut de muzeu, castelul Bran nu desfășoară activitați economice, ci doar culturale, iar acestea nu sunt taxabile. În plus, impozitele pe salariile angajaților merg direct la finanțe, nu în bugetul local. Așa motiveaza edilii din Bran lipsa fondurilor pentru îmbunatațirea infrastructurii din zona. Totodată, în zona Brad sunt autorizate 150 de unitați de cazare. Acestea asigura anual 35% din bugetul local al comunei. Schimbarea statului de stațiune de interes local în stațiune de interes național ar aduce beneficii suplimentare tuturor, spun agenții economici.

În timp ce turiștii stau la coada sa viziteze castelul, autoritațile fac ce știu mai bine: planuri şi promisiuni. În viaţa reală, 30 de km de rețea de canalizare aşteaptă startul lucrărilor iar strazile utilajele de asfaltare.