…cu capital privat romanesc. Statisticile par intr-un fel paradoxale pentru un judet situat la granita Romaniei, care ar trebui, cel putin teoretic, sa atraga investitorii straini. Judete precum Timisoara sau Arad au devenit foarte repede tinta investitorilor italieni sau germani, tocmai datorita situarii la granita de vest a Romaniei si a unor relatii economice traditionale dintre aceste regiuni si firme din Occident. La Iasi insa afacerile sunt croite dupa un alt calapod, iar prezenta unui numar relativ mic de investitori straini a lasat loc liber dezvoltarii afacerilor cu capital romanesc.
Cei care acum zece ani investeau in mici business-uri, mai ales in zona comertului, au crescut si au ocupat, intr-un fel, locul mult asteptatilor investitori straini. Capitalul acumulat din aceste prime afaceri a fost reinvestit in domenii cat se poate de variate. Pentru un om de afaceri din Iasi regula pare a fi extinderea in cat mai multe domenii. Atunci cand a intrat in afaceri Bogdan Pitigoi avea 24 de ani. A pornit cu o companie de distributie de produse alimentare. A cumparat masinile de distributie din Ungaria cu 1.000 de dolari/bucata si s-a pus pe treaba. Insa asta se intampla in anul 1993. Acum Pitigoi are un birou cat se poate de luxos la primul etaj al unui showroom situat in apropierea magazinului Iulius Mall din Iasi. Acum este distribuitorul mai multor marci de masini occidentale pe piata din Moldova, a investit aproximativ doua milioane de dolari in showroom-ul in care are biroul si mai detine inca sase inchiriate in regiunea Moldovei. „Ce am castigat din distributie am investit in alte afaceri. In 1994 am investit 100.000 de dolari in trei magazine alimentare si am intrat pe zona de retail. In 1995 am investit in confectii pentru a face productie in lohn. Am inceput cu o singura linie de productie, acum avem 11 si o productie de 1.200.000 bucati pe an. Abia ulterior am intrat in afacerile cu distributie de autoturisme occidentale in zona Moldovei”, spune Pitigoi. In anul 2000, dupa volumul cifrei de afaceri, in structura domeniilor industriale aproape 35% a fost ocupat de alimente, tutun si alcool si 15,8% de textile. Putini sunt oamenii de afaceri de succes din Iasi care sa nu aiba firme in aceste domenii sau in unele conexe acestora. Adrian Butuca a intrat in afaceri in anul 1992, mai ales in domeniul tipariturilor. si-a dat seama ca poate tipari in Republica Moldova la niste preturi foarte mici, datorita hartiei ieftine. Succesul a fost practic imediat. In 1994 a luat un credit de 2,5 milioane de marci germane, cu care a cumparat utilaje de tipografie. Acum este actionarul majoritar al tipografiei Polirom, una dintre cele mai mari din tara, si al editurii Polirom. In afara acestora mai este proprietarul sau are participatii in mai multe companii care activeaza in industria mobilei, media, paza si protectie etc.

Afacerile cu terenuri sunt la mare moda

Multi dintre oamenii de afaceri prefera sa investeasca in terenuri. La Iasi metrul patrat variaza intre doi euro si 40 de euro in zonele mai bine pozitionate. Deja multi incep sa achizitioneze parcele la iesirile din oras in asteptarea lanturilor de hypermarketuri. Lectia Bucurestiului, unde parcelele s-au apreciat in doar cativa ani, pare a fi fost invatata de cei de aici. Profesorul Niculae Niculescu, unul dintre proprietarii Universitatii „Petru Andrei” din Iasi, impreuna cu ginerele sau, Ilie Foia, par sa se fi axat, printre altele, pe afacerile cu terenuri. „Avem in proprietate aproximativ 30.000 de metri patrati de teren in diferite zone ale Iasiului. Doua dintre cele mai bune tranzactii pe care le-am realizat au fost cu lantul de magazine Billa, careia firma Transmixt, la care avem actiuni, i-a vandut 9.500 metri patrati de teren, si cu lantul de benzinarii OMV, care a luat de la noi o parcela de 1.000 de metri patrati”, spune Ilie Foia.
Majoritatea oamenilor de afaceri au preferat ca, de la un anumit punct, sa se extinda spre alte regiuni si mai ales catre Bucuresti. Forta de munca este insa mult mai ieftina la Iasi decat in multe regiuni din Romania. In 2002 salariul mediu net al unui iesean a fost de 4,4 milioane lei, fata de 4,5 milioane lei, media pe tara. Gabriel Mardarasevici, proprietarul firmei Radix, o companie care se ocupa in principal cu furnizarea de solutii IT, spune ca „fata de Iasi, in Bucuresti salariile sunt cu aproximativ 30% mai mari, numai pentru simplul motiv ca suntem in Bucuresti.
Cifrele din statistici arata totusi un regres a economiei judetului in 2002: cifra de afaceri totala realizata de unitatile industriale in anul 2002 a fost cu 0,8% mai mica decat in 2001, industria a scazut cu 5,4%, comertul cu 17,5%, iar prestarile de servicii au realizat performante cu 14,4% mai slabe decat in 2001. Fata de alte orase din Moldova, afacerile par a se misca destul de bine. In general, preturile produselor din Iasi sunt mai mici decat cele din Bucuresti, insa diferenta nu este foarte mare. Daca intrebi un iesean ce parere are despre preturile din magazinele complexului Iulius Mall (cel mai luxos din oras), acesta iti va raspunde, fara sa ezite, ca sunt exorbitante. Cu toate astea complexul cu pricina pare a se constitui intr-o afacere destul de profitabila atat pentru proprietarul ei, cat si pentru firmele prezente aici, majoritatea avand magazine si in Mall-ul bucurestean. Taxiurile la Iasi au acelasi pret ca si la Bucuresti, camera la un hotel de doua sau trei stele costa peste 1,1 milioane lei, iar pentru o masa la un restaurant vei plati cam tot atat ca la un local din Bucuresti sau Timisoara.

Francezii domina topul investitorilor straini

Principalele tari care au investit in judetul Iasi, dupa capitalul social (%)

Franta        32,6%
Luxemburg    16,9%
Turcia        13%
Olanda        12,5%
Belgia        7,3%
Moldova    3,5%
Italia        3%

Economia judetului Iasi in cifre

· productia industriala realizata in anul 2002 a fost de aproximativ 18.200 miliarde lei, fiind mai mica decat cea din 2001 (preturi comparabile) cu 8,3%. 23,5% din aceste produse au fost pentru export.
· investitiile realizate in 2002 au fost de aproximativ 1.500 miliarde lei, fiind cu 12,5% mai mici decat in 2001.
· exporturile in anul 2002 au fost de 226,2 milioane dolari (fata de 197,2 milioane dolari in 2001). Importurile au fost de 229,9 milioane dolari in 2002 (fata de 195,7 milioane dolari in 2001).
· numarul de salariati la sfarsitul lui 2002 era de 159,9 mii persoane.
· rata somajului in 2002 a fost de 9,3%, fata de 9,2% in 2001.

Sursa: Camera de Comert si Industrie Iasi