'Sunt zone de excelenţă în România (în educaţie – n. r.), spre exemplu aptitudinile privind limbile străine, apreciate de investitori, dar sunt şi zone slabe. Dacă ne uităm la testele PISA pentru matematică ori ştiinţe, spre exemplu, rezultatele exprimă slăbiciuni ale sistemului educaţional. (…) 15% – 20% din populaţia României nu are o educaţie la nivel elementar, de şcoală generală', a spus reprezentantul Băncii Mondiale.

Capannelli a precizat că România are alocat un buget de peste 3% din PIB pentru învăţământ, iar în Suedia procentul este de 6,7% din PIB.

'Veţi Spune că Suedia este Suedia, dar şi în Bulgaria procentajul e mai mare', a subliniat ea.

Oficialul Băncii Mondiale a atras atenţia asupra faptului că România se află pe locul 74% în lume din punct de vedere al uşurinţei de a face afaceri într-o ţară.

'Mi-e greu să accept că România este doar pe locul 74, având în vedere că există atâtea oportunităţi. Polonia este pe 45, dar a început de la alt nivel. Mie nu mi se pare uşor de acceptat şi cred că trebuie să avansăm către o poziţie mai bună', a apreciat directorul BM.

În acest sens, ea a amintit stimularea mediului privat pentru a prelua iniţiative, dar şi angajamentul autorităţilor de a urma reformele demarate, astfel încât cetăţeanul să fie beneficiarul final al acestor eforturi.

SURSA: Agerpres