Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că autorizația de vaccinare pentru toți copiii mai mici de 12 ani ar putea fi obținută abia la finalul anului 2021, sau chiar începutul anului 2022.

În același timp, medicul militar Valeriu Gheorghiță a anunțat că studiile privind vaccinarea anti-COVID-19 pentru vârste mai mici de 12 ani sunt încă în proces de evaluare și derulare.

În ceea ce privește începerea unei astfel de campanii de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță nu a făcut precizări în acest sens.

„Îmomentul de față sunt în evaluare, studiile sunt în derulare, probabil spre sfârșitul acestui an vor fi finalizate aceste studii, se vor depune toate documentele în vederea obținerii autorizării, deci probabil la sfârșit de an, începutul anului viitor”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid.

Aproape 2.000 de copii s-au vaccinat anti-covid miercuri

Amintim faptul că, miercuri, 2 iunie, a început și vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12-15 ani. De menționat este faptul că, România este prima țară din UE care a demarat vaccinarea anti-COVID-19 la această categorie de vârstă.

Astfel, în cursul zilei de mierucuri, în total, 1.903 copii cu vârste cuprinse între 12-15 ani au fost vaccinați cu prima doză de Pfizer. Totodată, alți 4.173 de copii au fost programați de părinți pe platforma RoVaccinare, a mai precizat, joi, șeful CNCAV, în conferința săptămânală privind vaccinarea.

Trebuie amintit faptul că, minorii pot fi programați pentru vaccinarea anti-covid ca beneficiari în conturile părinților sau tutorilor. Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal.

În același timp, la sediul de vaccinare, minorul trebuie să se prezinte însoțit fie de ambii părinți, fie de tutorele legal pentru a-și exprima acordul.

Vaccinul autorizat pentru copiii cu vârsta de 12 ani şi peste este Comirnaty produs de BioNTech Pfizer, iar din studiile efectuate, rezultatele au confirmat un profil de siguranţă şi o tolerabilitate foarte bune. Totodată, eficacitatea a fost maximală.