Când va fi luată decizia finală de investiții în proiectul de gaze din Marea Neagră? Potrivit lui Johann Pleininger, directorul de upstream de la grupul OMV, a precizat că o decizie finală de investiții cu privire la proiectul de gaze Neptun va fi luată în primul trimestru din 2022.

Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Zăcământul a fost descoperit în 2012, însă dezvoltarea sa a fost amânată de mai multe ori, după ce România a implementat modificări legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori.

Când va fi luată decizia? Autoritățile au promis să modifice legislația offshore

“Decizia finală de investiţii va fi luată în primul trimestru din 2022. Aceasta înseamnă că Legea offshore va trebui adoptată de Guvernul român în prima jumătate a lui 2021”, a spus Johann Pleininger, la o conferinţă de presă prilejuită de publicarea rezultatelor pe anul 2021.

Pleininger a adăugat că producţia de gaze la zăcământul Neptun este aşteptată să demareze undeva la finele lui 2025.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei Dan Drăgan declara în luna noiembrie a anului trecut că noua Lege offshore va fi una deplin transparentă.

“Obiectivul este să eliminăm mai multe bariere şi să deblocăm investiţii importante în Marea Neagră”, a spus Dan Drăgan la acea dată.

Dan Drăgan: Noi companii sunt interesate

Secretarul de stat a adăugat că noi companii sunt interesate să efectueze lucrări de explorare offshore în România şi de asemenea că gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în regiune după finalizarea primei faze a gazoductului BRUA.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Sursă foto: Dreamstime