Țara noastră ar putea face parte din programul Visa Waiver, în 2025

În 2023, România a înregistrat cea mai redusă rată de refuz a vizelor pentru SUA din întreaga istorie a relației bilaterale, atingând un procent de 8,79%, conform datelor furnizate de Ambasada României în SUA.

Ambasadorul Andrei Muraru a afirmat că, în cazul în care lucrurile evoluează conform planului și nu apar dificultăți semnificative, este rezonabil să estimăm că România va fi inclusă în programul american de scutire de viză în anul 2025.

„8,79% – rata de refuz a vizelor pentru SUA în 2023, cel mai scăzut nivel din toată istoria relației bilaterale România-Statele Unite. Ritm accelerat de descreștere în ultimii trei ani și cea mai importantă scădere în termeni procentuali dintre cele trei state UE candidate.

Departamentul de Stat al SUA a dat publicității miercuri, 17 ianuarie a.c., situația ratei de refuz al vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022-30 septembrie 2023). Astfel, România a înregistrat o rată de refuz de 8,79%”, potrivit comunicatului de presă al Ambasadei României în SUA.

Ambasadorul anunță un adevărat record în această privință. În ultimii trei ani, România a înregistrat o descreștere accelerată a ratei de refuz pentru vizele SUA, cu o scădere de 3,82% față de anul fiscal anterior.

România a depășit Ciprul și Bulgaria

Această tendință a fost de 17,03% în 2021. Ea s-a situat la 12,61% în 2022. În comparație cu celelalte două țări candidate din UE care nu fac parte din programul Visa Waiver, România evidențiază cea mai semnificativă scădere procentuală.

„Rata de refuz înregistrată în cursul anului 2023 este cea mai mică din toată istoria relațiilor cu SUA. De asemenea, România se află într-o descreștere accelerată în ultimii trei ani (17,03% în 2021, 12,61% în 2022), cu o scădere de 3,82% față de anul fiscal precedent.

Totodată, dintre cele trei țări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România înregistrează în termeni procentuali cea mai importantă scădere (Republica Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creștere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut)”, potrivit comunicatului de presă al Ambasadei României în SUA.

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, și-a exprimat optimismul privind includerea României în Visa Waiver Program.

El a menționat că, deși mai este un drum lung, există o intenție politică reală pentru acest obiectiv. Potrivit lui, ambele guverne sunt angajate să îndeplinească toate cerințele programului de scutire de viză.

„Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimiști întrucât există o intenție politică reală de a include România în Visa Waiver Program, iar ambele guverne sunt pe deplin angajate ca toate cerințele programului de scutire de viză să fie îndeplinite. â

Dacă totul merge conform planului și nu apar dificultăți majore, putem estima că România va face parte din programul american de scutire de viză anul viitor”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite”, conform comunicatului de presă.

Ce este programul Visa Waiver

Programul Visa Waiver (Programul de Scutire de Viză) este un program al Guvernului Statelor Unite. El permite cetățenilor străini din anumite țări să călătorească în Statele Unite. Călătoriile se pot desfășura în scopuri de afaceri sau turism. Ele pot dura până la 90 de zile fără a obține o viză.

Cetățenii din țările participante la acest program pot călători în SUA doar cu aprobarea Electronic System for Travel Authorization (ESTA), care este un sistem electronic de autorizare prealabilă.

Pentru a beneficia de acest program, țările trebuie să îndeplinească anumite criterii de securitate. Ele trebuie să coopereze în schimbul de informații. De asemenea, este important să se mențină o rată redusă a refuzurilor de vize pentru cetățenii țărilor participante. Oricare schimbare în aceste condiții poate influența includerea sau excluderea unei țări din program.

Prin participarea la acest program, se facilitează călătoriile pentru cetățenii țărilor respective, eliminând necesitatea obținerii unei vize de intrare în Statele Unite înainte de călătorie.