Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat luni că speră bugetul de stat pe 2022 să fie gata până pe 24 decembrie. El a subliniat faptul că au fost strânse solicitările de la toate ministerele, adăugând că în cursul ședinței de coaliție de luni vor urma discuții strânse despre acest buget. 

„Ministrul Finanțelor am înțeles că a strâns toate solicitările de la ministere și încercăm în ședința de coaliție de azi, dacă nu, o să mai facem încă una și mâine, și poimâine, și sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24 decembrie. Sunt două variante puse în discuție: ori pe 24 decembrie, ori la sfârșitul lui ianuarie în sesiune extraordinară”, a spus Ciolacu, la sediul PSD.

Pe de alt parte, președintele PNL, Florin Cîțu, are o altă variantă. Acesta a declarat că nu a discutat cu ministrul Finanțelor despre bugetul pe anul 2022.

„Nu am discutat cu ministurul Finanțelor. Nu la coaliție se face bugetul. Pe noi ne interesează să nu fie depășiți indicatorii. Depinde de premier, de ministru. Ne interesează să fie finanțate programele”, a spus Florin Cîțu.

De cealaltă parte, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a declarat sceptic cu privire la adoptarea legii bugetului înainte de Sărbători. El susține că vor exista prea multe discuții, iar timpul este destul de scurt.

Sorin Grideanu, sceptic cu privire la bugetul pe anul 2022

„Să facem un buget care să fie mult discutat. E o perioadă destul de scurtă. Să vedem, după-amiază avem și coaliție, vin și sărbătorile”, a spus Sorin Grindeanu, luni, la sediul PSD.

Întrebat cât a cerut Ministerul Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat că este vorba despre o mărire pe investiții până la 9 miliarde, în contextul în care în urmă cu un an au fost cheltuite 5 miliarde.

Totodată, Grindeanu a mai adăugat că pe bugetul de stat există și creșteri de prețuri care trebuie cumva acoperite.

„A cerut o mărire pe investiții până la 9 miliarde. Anul trecut s-au cheltuit 5. Noi am cerut 9 și pe care le cheltuim. Eu cred că la jumătatea anului o să mai venim cu sume, pentru că la anul se vor semna multe contracte. Foarte multe sunt prevăzute pe fonduri europene și atunci vom semna aceste contracte la anul. Pe bugetul de stat există creșteri de prețuri, pe care le știm cu toții. (…) Este nevoie de o perioadă de discuții pe fiecare minister în parte și într-un final să se închidă aceste discuții. Nu știu dacă această perioadă de discuții va fi mai lungă sau mai scurtă și să reușim înainte de sărbători”.

Amintim faptul că lun, la ora 16.00, coaliţia de guvernare se reuneşte în şedinţă, ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu fiind aşteptat să prezinte proiecţia bugetară pe 2022.

Totodată, menționăm că până acum, Guvernul s-a angajat că va trimite bugetul în Parlament pentru a fi adoptat până în sărbătorile de Crăciun, însă PNL şi PSD nu se înţeleg în privinţa majorărilor de venituri dorite de social-democraţi pentru anul viitor.