De cand au patit nenorocirea din duminica neagra, bietii locatari ai blocului incendiat din Drumul Taberei nu mai prididesc sa primeasca vizite la nivel inalt si foarte inalt.
S-au perindat pe acolo primul-ministru, ministrul transporturilor si locuintei, primarul sectorului 6, prefectul Capitalei, alti membri de partid. In doi timpi si trei miscari, participantii la sedinta Delegatiei Permanente a PSD, in frunte cu premierul Nastase, au desemnat firma care va repara blocul, apoi s-a pregatit o hotarare de guvern pentru alocarea a 5,2 miliarde lei pentru finantarea reparatiilor. Primarul sectorului 6, de asemenea membru de partid, i-a anuntat pe sinistrati ca din partea consiliului local al acestui sector vor primi mobilier si alte bunuri in valoare de 3,5 miliarde lei. Cateva zile mai tarziu, primarul a plusat cu scutirea de la plata impozitului pe locuinta.
Conducerea singurei societati de asigurari detinuta de stat, Astra, a sarit si ea in ajutorul necajitilor cu cate zece milioane de lei de familie si o asigurare gratuita a locuintei pe un an. Evident, ajutorul este dat din banii firmei, atatia citi mai sunt dupa aventura cu BRS. O alta companie de asigurari, la fel de necajita financiar ca si sinistratii, Grup AS, a gasit cu cale sa asigure pe gratis 40 de locuinte din cele afectate de incendiu.
Nu stim cat s-au bucurat cei loviti de nenorocire pentru vizitele mai marilor zilei, dar de ajutoare au fost, cu siguranta, mai mult decat multumiti. Asta pentru ca, din cele 77 de apartamente afectate de incendiu (11 distruse aproape in intregime), doar unul era asigurat. Ceilalti 76 de proprietari s-au cainat amarnic pentru ca nu si-au asigurat locuintele si bunurile, pana cand au aflat ca vor fi despagubiti de stat.
Care este diferenta dintre proprietarul asigurat si ceilalti? Vreo doua milioane de lei, contravaloarea primei de asigurare platita de cel grijuliu.
S-ar putea ca in mintea unora sa incolteasca ideea ca e o prostie sa-ti asiguri casa si bunurile personale. Este si nu este. Depinde. Daca necazul il patesti singur, atunci e o prostie sa nu ai asigurare. Pentru ca, bineinteles, nu prezinti interes nici pentru premier, nici pentru ministru, nici pentru prefect, primar consilieri locali sau vreo firma de asigurari.
Daca insa necazul da peste un grup de oameni, asigurarea nu le foloseste la nimic, pentru ca exista premier, ministri, prefecti, primari, consilieri si firme de asigurari. Toti au nevoie de reclama, electorala sau comerciala. Motiv pentru care vor sari cu sume mai mari decat despagubirile primite in virtutea unei polite.