Campania de vaccinare împotriva COVID-19 din Franţa ajunge la turaţie maximă! Ordinul a venit chiar de la preşedintele Macron.

Macron: Imunizarea este „inima bătăliei” împotriva COVID-19

Marţi, 23 martie, Emmanuel Macron a anunţat accelerarea campaniei de vaccinare din Hexagon, cerând ca aceasta să se desfăşoare „la maximum”, „în fiecare zi”, „dimineaţa, la prânz şi seara”. Macron a subliniat că imunizarea este „inima bătăliei” împotriva COVID-19, scrie agenţia AFP, citată de Agerpres.

„Ne batem pentru a avea doze (…) Vom schimba dimensiunea începând din aprilie (…) nu va exista weekend sau zi liberă în campania de vaccinare.

Vom face două lucruri pentru a accelera (campania de vaccinare – n.red.) începând de sâmbăta aceasta”, a declarat preşedintele Franţei, aflat într-o vizită la o o farmacie şi un centru de vaccinare deschis în sala de sport a unei şcoli din Valenciennes (Nord).

Se pune accent pe bătrânii care şi-au putut face o programare şi nu s-au vaccinat încă

Primul este înfiinţarea unei linii telefonice pentru „a merge să-i căutăm pe cei de peste 75 de ani care nu s-au vaccinat încă şi pe toţi cei care nu au reuşit să aibă o programare”, a precizat Macron.

Liderul francez a mai precizat că „vom deschide vaccinarea pentru cei de 70-75 de ani”, dat fiind că în prezent ea le este propusă tuturor celor peste 75 de ani şi persoanelor de peste 65 de ani care prezintă comorbidităţi. „Vreau să organizăm lucrurile foarte metodic, să coborâm pe grupe de vârstă”, a spus preşedintele.

Presiune pe AstraZeneca

Franţa se va bate pentru a obţine dozele de vaccin pe care AstraZeneca i le datorează şi nu va înceta să pună „presiune extrem de puternică” pe această companie spre a-şi „onora” contractele, a subliniat Emmanuel Macron.

Pentru a intensifica vaccinarea, „primul lucru este să avem doze – ne batem pentru asta -, să avem doze în special de AstraZeneca, care astăzi este puţin sub angajamentele sale faţă de noi.

Doze care erau datorate nu au fost onorate, aşadar în zilele următoare va fi o luptă pentru a încerca să le obţinem, a continua presiunea extrem de puternic pentru ca aceste contracte să fie onorate”, a arătat Macron, dând asigurări că „Uniunea Europeană este foarte mobilizată pe acest subiect”.

Obiectivele Guvernului condus de Jean Castex în privinţa vaccinării

Guvernul de la Paris şi-a propus să vaccineze 10 milioane de persoane până la mijlocul lui aprilie, 20 milioane până la jumătatea lunii mai şi 30 de milioane până la mijlocul lui iunie.

Până în prezent, mai mult de 6,35 milioane de francezi au primit cel puţin o doză de vaccin, iar aproape 2,5 milioane au fost vaccinaţi cu ambele.

Franţa a mai prevăzut ca 35 de mari centre, care să permită vaccinarea masivă a populaţiei, să devină operaţionale la nivelul ţării în zilele următoare.