Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID informează vineri că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 18.256 de doze de vaccin Pfizer şi 8.501 doze de vaccin Moderna, la 26.757 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Dintre acestea, 1.106 persoane au primit prima doză de vaccin Pfizer, iar 17.150 – rapelul, în timp ce 8.501 persoane au fost imunizate cu prima doză de vaccin Moderna.

Până în prezent, conform CNCAV, au fost administrate 806.608 de doze de vaccin Pfizer (începând cu data de 27 decembrie 2020) şi 14.944 de doze de vaccin Moderna (vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021), în total 821.552 doze de vaccin anti-COVID.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 62 de reacţii adverse, din care 60 la vaccinul Pfizer (3 reacţii de tip local şi 57 de tip general) şi 2 la Moderna (de tip local). CNCAV precizează că 5 reacţii adverse sunt în curs de investigare.

De la începutul imunizării, s-au înregistrat 2.173 de reacţii adverse la vaccinul Pfizer şi 3 la Moderna.

vaccin

În cazul unei reacții anafilactice nu se va mai administra a doua doză de vaccin

O persoană care a prezentat reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea imunizării cu un alt ser, fabricat după o tehnologie diferită, a informat, vineri, Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

CNCAV a aprobat instrucţiunea privind vaccinarea în situaţii speciale cu vaccin de tip ARNm.

Vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar imunizarea acestora se poate realiza după vindecare, se precizează pe platforma CNCAV.

În cazul în care o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi imunizată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea