Valeriu Gheorghiţă a anunțat că în scurt timp se va decide ce români se pot vaccina anti-COVID. E vorba de vaccinul produs de compania AstraZeneca. El a explicat că din 15 februarie vor fi deschise 180 de centre de imunizare noi. Acolo va fi administrat acest tip de vaccin.

Gheorghiță aamintit că, pe 29 ianuarie, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul produs de AstraZeneca. Este al treilea vaccin care urmează să ajungă în ţările UE.

“Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin, conform rezumatului caracteristicilor produsului, este după vârsta de 18 ani. După cum ştim, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60%. Se poate administra persoanelor de peste 18 ani în 2 doze. Intervalul este cuprins între 4 şi 12 săptămâni”, a arătat Gheorghiță.

Gheorghiță așteaptă mai multe puncte de vedere

În studiile clinice desfăşurate care au stat la baza autorizării acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani.

Gheorghiță a explicat că se aștepată un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii. O altă poziție este așteptată și de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România. “Vom vedea care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România”, a explicat medicul militar.

Gheorghiţă a precizat că, din datele regăsite în spaţiul public, sunt ţări, precum Italia, care au limitat grupa de vârstă până la 55 de ani. Altele, precum Germania sau Austria, s-au oprit la 65 de ani.

“Am cerut un punct de vedere oficial inclusiv de la compania AstraZeneca. Chiar în cursul acestei zile am avut o întâlnire cu reprezentanţii companiei. Ni s-au prezentat toate datele de eficacitate, toate datele care reies din studiile clinice. În cursul acestei săptămâni să fim în măsură să luăm decizia potrivită pentru administrarea acestui tip de vaccin pe teritoriul României”, a afirmat Gheorghiţă.