Calendar ortodox 2020. Sărbătoare deosebit de importantă mâine! Cui trebuie să îi spunem La mulți ani

Pe 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Peste 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica în această zi. Cei mai mulți români se întreabă dacă este bine sau nu să spui La mulți ani ținând cont că există voci care spun că nu este bine să faci acest lucru de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică, adică în septembrie.

În calendarul ortodox, data de 15 august este o zi importantă, fiind vorba de Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria. Mulți dintre noi sunt de părere că este mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Și asta pentră că, potrivit unora idintre noi, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Calendar ortodox 2020. Sărbătoare deosebit de importantă mâine! Cui trebuie să îi spunem La mulți ani

Biserica a venit însă cu clarificări în acest sens și a explicat că nu este deloc greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

În calendarul popular, de Sântă Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare. În România, dar și în Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania, Adormirea Maicii Domnului este considerată o sărbătoare religioasă extrem de importantă.

Calendar ortodox 2020. Sărbătoare deosebit de importantă mâine! Cui trebuie să îi spunem La mulți ani