Cadourile de lux au făcut parte din protocolul diplomatic de secole, iar tradiția continuă și astăzi. De obicei, ca semn de respect și recunoștință, se oferă vase cu stema de stat, picturi, cărți unicat, monede, ordine, titluri și tot felul de lucruri similare.

Premierul Boiko Borisov a făcut vâlvă în întreaga lume prin încălcarea protocolului și a dat un câine ciobănesc sărăcăcian (Karakachan) președintelui rus Vladimir Putin. Dar Bulgaria este unică prin faptul că, ca un cadou de la revedere costisitor, a dat și cetățenie șefilor ruși din energie și, prin aceasta, acces gratuit în întreaga Uniune Europeană.

Cetățenie acordată pentru „merite deosebite în sfera economică”

În 2015, președintele Consiliului de Administrație al Lukoil Neftochim Burgas, Serghei Andronov, a primit cetățenia din partea Bulgariei pentru merite deosebite, a aflat Mediapool din sursele proprii. Ceva mai târziu, Andronov a plecat în Rusia pentru a prelua conducerea rafinăriei din orașul său natal Perm. Cadoul scump rămâne însă – Andronov are pașaport bulgăresc, un CNP bulgăresc și, cu acestea, acces în întreaga UE.

Motivele pentru care a fost acordată cetățenia sunt foarte curioase – pentru merite deosebite în sfera economică, datorită comerțului și distribuției de combustibili de înaltă calitate. Ca și cum, cu câțiva ani înainte, Lukoil Neftochim nu a fost implicat într-un scandal cu absența contoarelor legale, iar licența lor a fost revocată de vamă. În ceea ce privește problema comerțului cu combustibil, Lukoil a fost acuzat de către Comisia pentru Protecția Concurenței de crearea unui cartel în comerțul cu combustibil, dar și acest lucru a trecut rapid, fără consecințe pentru companie.

Propunerea de acordare de cetățeniei a fost făcută în 2015 de ministrul Economiei de atunci și liderul Uniunii Forțelor de Dreapta (UFD), Bojidar Lukarski, iar decretul a fost emis în același an, au spus surse ale Mediapool. Apoi, președinte a fost Rosen Plevneliev, iar decretele de acordare a cetățeniei au fost semnate de vicepreședinte – atunci Margarita Popova. În registrele juridice, Andronov apare cu două CNP-uri – unul bulgăresc și unul rusesc. Fostul ministru al economiei, Bojidar Lukarski, a refuzat să vorbească cu Mediapool.

Nu este primul caz de acest fel ce priveşte Lukoil Bulgaria

Conducerea UFD se află în prezent într-o coaliție cu GERB, justificată de nevoia partidului de a uni drepta pentru a lupta împotriva „Partidului Socialist Bulgar (BSP) – pro-Kremlin și sateliții acestuia”. Când i-a fost acordată cetățenia lui Andronov, în 2015, UE și Statele Unite încă încercau să înghită anexarea de facto a Crimeei de către Federația Rusă. În 2018, Statele Unite au impus și sancțiuni parțiale asupra Lukoil.

Acesta este al doilea caz în care un rus aflat într-o poziție înaltă în Lukoil Bulgaria primește cetățenie bulgară. În 2018, Agenția Anticorupție a vorbit despre cazul lui Nikolai Ivcikov, care a primit cetățenie la sugestia fostului ministru bulgar al energiei Rumen Ovcharov, în anul 2007. La acea vreme, rusul era șef adjunct al Lukoil Bulgaria, dar după ce a primit pașaportul a părăsit țara și a început să lucreze pentru Lukoil Croația.

Scandalul cu vămile

Serghei Mihailovici Andronov a fost președinte al Consiliului de Administrație al Lukoil Nefetochim în perioada 2007-2016. În această perioadă, compania a raportat investiții de 2,5 miliarde de dolari, dar în același timp a acumulat pierderi contabile, ceea ce înseamnă că nu plătește impozit pe profit statului. În 2011, directorul Agenției pentru Vămi, Vanio Tanov, a revocat licența pentru un antrepozit fiscal al Lukoil Neftochim și depozitul de petrol Roseneț din cauza întârzierilor în instalarea echipamentelor de măsurare.

Compania a făcut apel în instanță, care a suspendat executarea preliminară a ordinului lui Tanov. Scandalul a fost apoi dat uitării, iar rafinăria și-a păstrat licența.

În 2012, cu sprijinul GERB, Serghei Andronov a primit titlul de „cetățean de onoare” al orașului Burgas. În timpul dezbaterilor din Consiliul Municipal, opoziția la această decizie a fost destul de slabă. Numai Boris Kasabov de la Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei a întrebat dacă este potrivit să se acorde acest titlu unui reprezentant al unei companii care este poluatorul principal al orașului.

GERB și inspecția ecologică locală i-au răspus că Lukoil a investit mult pentru a nu exista poluare. Cu toate acestea, poluarea continuă și după aceea.

Ministerul Justiției și Președinția nu divulgă informaţiile

Ministerul Justiției și Președinția ascund informații despre cetățenii străini care au primit cetățenie pentru „merite deosebite” pentru stat și societate. Argumentul formal absurd este că vorbim de date cu caracter personal. În spatele acestui lucru, însă, se află dorința de a acoperi acordarea fără principii a cetățeniei pentru zeci de fotbaliști și oameni de afaceri, ceea ce duce, de asemenea, la suspiciuni întemeiate de trafic de influență.

Singura persoană căreia autoritățile i-au acordat cetățenia public este iranianul Abdullah Zargar. Este șeful spitalului din Isperih și este extrem de iubit de concetățenii săi pentru munca sa în beneficiul societății. Doctorul Zargar a primit cetățenia după șase ani de chin și un refuz în 2015. În acest context, fotbaliști brazilieni de renume mondial au primit cetățenia pentru servicii speciale pentru sportul în Bulgaria în câteva zile. Acum este clar că și pașapoartele au fost înmânate ca și cadou de rămas bun.