Bulgaria a anunțat, miercuri, că va redeschide restaurantele în martie şi cluburile de noapte în aprilie. Vestea a fost dată de premierul Boiko Borisov, care mizează pe programul de vaccinare şi pe un număr important de însănătoşiri ale bolnavilor de COVID-19, relatează Reuters.

Bulgaria a început vaccinarea în masă

Bulgaria a început de abia săptămâna trecută un program de vaccinare în masă, sperând să îmbunătăţească ritmul procesului de imunizare, în contextul în care se plasează printre ultimele ţări din UE la acest capitol, pe fondul neîncrederii populaţiei faţă de vaccinurile împotriva COVID-19. În ciuda unei înmulţiri treptate a noilor infectări cu coronavirus în ultima lună, Borisov a spus că Bulgaria îşi dezvoltă rapid o protecţie împotriva îmbolnăvirilor, care justifică ridicarea restricţiilor.

Aproximativ 150.000 de bulgari au fost vaccinaţi până acum, dintre care 17.000 numai marţi, iar alţi 200.000 şi-au revenit din boală, a spus Borisov la o şedinţă de guvern.

Mesajul transmis de premierul Borisov

“În Bulgaria, unde există măsuri atent respectate, care sunt în acelaşi timp cele mai liberale din Europa, avem rezultate ce le permit oamenilor să trăiască normal. Bulgarii nu simt că există o pandemie, ca în alte ţări europene”, a afirmat el.

Barurile și cluburile de noapte, deschise în martie și aprilie

Bulgaria a redeschis la începutul lui februarie şcolile generale, mall-urile şi sălile de fitness, dar de la sfârşitul lunii noiembrie ţine închise restaurantele şi barurile, din cauza temerilor legate de noile tulpini ale coronavirusului, mai contagioase. Decizia a fost primită cu proteste atunci de proprietarii de restaurante şi baruri. Ridicarea interdicţiei înainte de alegerile de la 4 aprilie ar urma cel mai probabil să tempereze parţial nemulţumirea lor.

Ministerul Sănătăţii va prezenta în această săptămână condiţiile concrete, legate de capacitate şi regulile de distanţare, ce vor trebui respectate pentru redeschiderea restaurantelor. Bulgaria a raportat miercuri 1.800 de noi infectări pentru 24 de ore, aproape jumătate din bilanţul zilnic din noiembrie, dar în creştere faţă de cele aproximativ 600 de cazuri zilnice de luna trecută.

În Bulgaria au fost înregistrate până acum 240.391 de cazuri de infectare, dintre care 9.978 de decese.