Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului. În trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul Germaniei a înregistrat un recul de 0,6%.

"La ora actuală putem conta pe o creştere pozitivă în primul trimestru al acestui an, graţie revenirii sectorului industrial ca reacţie la ajustările de producţie care au avut loc la finele anului 2012′, scrie Bundesbank în raportul său pe luna februarie. "Existe semne că activitatea economică îşi va reveni treptat în restul anului, chiar dacă nu vom putea conta pe o cerere externă puternică", se mai arată în raportul Bundesbank.

Chiar dacă a făcut faţă mult mai bine crizei datoriilor decât partenerii din zona euro, Germania nu a putut evita complet efectele încetinirii economice, în condiţiile în care recesiunea din Europa a frânat exporturile Germaniei. În 2012, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creştere modestă de 0,7%, comparativ cu un avans de 3% în 2011. Pentru acest an, guvernul de la Berlin mizează pe o nouă încetinire a PIB-ului până la 0,4%, urmând ca în 2014 să aibă loc o relansare economică de 1,6%.

O revenire a economiei germane ar putea urgenta revenirea economiei zonei euro, unde majoritatea guvernelor reduc cheltuielile şi majorează taxele pentru a reduce povara datoriilor. Creşterea economiei germane este benefică pentru alte ţări din zona euro deoarece consumatorii germani cresc achiziţiile iar companiile germane utilizează drept furnizori firme din ţările vecine.
Sursa: Agerpres