Este decizia momentului luată de Bulgaria. Vecinii noștri de peste graniță ne-o iau înainte și fac un anunț neașteptat. Milioane de pensionari sunt la un pas să primească mai mulți bani la pensie. Totul ca urmare a măsurilor luate de bulgari care vor să accelereze procesul de vaccinare anti-COVID.

Mai exact, autoritățile din Bulgaria au decis să ofere recompense în bani pentru a crește rata de vaccinare în rândul pensionarilor. Prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a anunțat că persoanele în vârstă care se vaccinează cu COVID-19 vor fi eligibile pentru o recompensă în bani. Acestă măsură este parte a campaniei guvernului de a crește rata de vaccinare, cea mai scăzută din Uniunea Europeană, anunță Reuters.

Fiecare pensionar va primi o plată unică

Petkov, care a preluat funcția în această lună, a declarat că fiecare bulgar pensionar va primi o plată unică de 75 de leva (43,40 dolari) în plus față de pensia lor în următoarele șase luni, atunci când se vaccinează cu prima sau a doua doză. Pensionarii care au primit deja trei vaccinuri vor fi, de asemenea, eligibili.

În plus, Guvernul bulgar a decis să lanseze și o campanie de informare pe scară largă pentru a-i convinge pe bulgarii sceptici să se vaccineze și să evite un nou val de coronavirus. Premierul Petkov a avertizat că virusul ar putea lovi încă de la jumătatea lunii ianuarie.

Bulgaria, pe ultimele locuri la vaccinare din cele 27 de state UE

„Prioritatea guvernului nostru nu este ca un număr cât mai mare de oameni să moară din cauza COVID, ci să ușureze presiunea asupra spitalelor și, în principal, să îi protejeze pe vârstnici, care sunt cei mai expuși la risc”, a declarat Petkov într-o declarație televizată.

Acesta și-a exprimat speranța ca noul stimulent să ajute țara balcanică să vaccineze aproximativ 300.000 de bulgari cu vârsta de peste 65 de ani până la sfârșitul lunii ianuarie.

Bulgaria este cea mai puțin vaccinată țară din cele 27 de state membre ale UE, doar 27% din populația adultă fiind complet inoculată. Țara are cele mai mari rate de deces legate de COVID-19 din blocul comunitar. În urmă cu două zile, Bulgaria a raportat 1.463 de noi infecții, în scădere față de vârful înregistrat în octombrie, și 56 de noi decese. Până în prezent, pandemia a ucis 30.359 de persoane în această țară cue 7 milioane de locuitori. Aproximativ 16.500 de doze de vaccin au fost administrate în ultimele 24 de ore, ridicând totalul la peste 3,6 milioane, potrivit datelor Ministerului Sănătății.