Bucureștiul, cea mai afectată capitală din UE. Nicușor Dan explică riscul la care suntem supuși

Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din Uniunea Europeană şi în primele zece oraşe din lume. Parte din problemă este că noi nu am conştientizat această problemă, ani de zile, după anul ’90. A fost un impuls în anii ’98-2000, după care problema cumva s-a dus într-o zonă secundară”, a transmis Nicușor Dan, cu prilejul împlinirii a 44 de ani de la cutremurul din 1977.

Astfel, Nicușor Dan a amintit că lucrări de consolidare pentru care asociaţiile de proprietari din Capitală au semnat în urmă cu 15 ani încă nu au devenit realitate.

O prioritate pentru administraţie

„Această problemă este o prioritate pentru administraţia pe care o conduc, am făcut nişte schimbări la conducerea Administraţiei pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, am descoperit cu ocazia asta şi problemele de acolo. Pentru că vorbim de încredere, nu e posibil să avem convenţii semnate cu asociaţii de proprietari din anul 2005, 2006, 2007 şi care să nu fi ajuns la un rezultat”, explică Nicușor Dan.

De asemenea, primarul general subliniază că trebuie recâştigată încrederea locuitorilor, în contextul în care a existat un monopol în domeniul lucrărilor de consolidare.

„Lipsa de încredere vine din faptul că s-a lucrat cu această companie municipală exclusiv şi că multe din firmele româneşti din Bucureşti care erau capabile să facă aceste lucrări pur şi simplu au fost scoase de pe piaţă. Şi am decis ca să lucrăm transparent cu firmele de pe piaţă”, spune Nicușor Dan.

În continuare, primarul a arătat faptul că evaluarea clădirilor cu risc seismic este incompletă.

„Noi am început (…) procesul de evaluare, dar nu l-am terminat”, a conchis edilul.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin