În acest context, ministrul Energiei i-a cerut primarului Nicușor Dan să se așeze la masa negocierilor. Totuși, Sebastian Burduja spune că nu a primit niciun răspuns.

„Acum, aproape o lună de zile, noi ne-am adresat primarului general Nicușor Dan, i-am explicat gravitatea situației, n-am primit un răspuns, însă nici până în ziua de astăzi.

Dacă în octombrie ELCEN-ul nu va avea fonduri suficiente să plătească gazul pentru sezonul rece, el poate să intre direct în faliment, ceea ce reprezintă o situație de criză pentru termoficare a Bucureștiului”, a declarat Sebastian Burduja la Antena 3.

Termoenergetica București este aproape de insolvență

Amintim că Termoenergetica București este aproape de insolvență din cauza unei datorii de aproape un miliard de lei pe care o are către ELCEN. Totodată, reprezentanții companiei de termoficare au spus această situație putea fi rezolvată de Primăria Capitalei, care însă nu a recunoscut creanțele.

„Pierderea, care din 2020 nu s-a mai plătit de către Primărie, s-a ajuns cu facturi neplătite la timp și penalități. S-a ajuns doar valoarea asta. Foarte simplu ELCEN poate să ne ceară insolvența”, a spus Ioana Stoica, de la sindicatul Termoenergetica, pentru Antena 3.

Termoenergetica București se află într-o situație critică

Sindicatul Profesional Termoficare București a avertizat anterior că această situație financiară poate conduce la intrarea în insolvență a CMTEB și poate pune în pericol asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul București.

„Sindicatul Profesional Termoficare București atrage atenția asupra situației financiare critice în care se află în acest moment Compania Municipală Termoenergetica București, fiind în imposibilitatea de a-și achita datoriile certe, lichide și exigibile.

La data de 02.08.2023, datoria CMTEB SA către furnizorii de energie termică se ridică la suma 986.356.578 lei (inclusiv TVA), existând pericolul de a nu se putea asigura continuitatea furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București, în viitorul apropiat.

Această situație financiară deosebit de gravă poate conduce la intrarea în insolvență a CMTEB și poate pune în pericol asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul București, cu consecințe dezastruoase pentru beneficiarii acestui serviciu public, printre care enumerăm: peste 500.000 de mii de apartamente, numeroase școli, grădinițe, creșe, spitale, baze sportive și instituții publice!”, a transmis Sindicatul Profesional Termoficare București.