Broadcom oferă 70 de dolari pentru fiecare acţiune Qualcomm sau 103 miliarde de dolari în numerar şi acţiuni pentru întreaga companie. Oferta celor de la Broadcom reprezintă o primă de 27,6% faţă de preţul de 54,84 dolari per acţiune înregistrat de titlurile Qualcomm la închiderea şedinţei de joi, o zi înainte ca în presă să apară speculaţii cu privire la o posibilă preluare, care au dus la creşterea cotaţiei acţiunilor. 

Potrivit termenilor ofertei venite de la Broadcom, acţionarii Qualcomm ar urma să primească 60 de dolari în numerar şi 10 dolari în acţiuni Broadcom pentru fiecare acţiune Qualcomm. Incluzând şi datoriile, oferta evaluează compania Qualcomm la 130 de miliarde de dolari. 

În paralel, însă, Qualcomm încearcă să finalizeze preluarea NXP Semiconductors NV, unul din cei mai mari producători de chipuri pentru vehicule, o achiziţie de 38 de miliarde de dolari. Broadcom a subliniat că propunerea sa este valabilă indiferent dacă preluarea NXP de către Qualcomm se va finaliza sau nu. 

"În opinia noastră, 70 de dolari pe acţiune nu ar fi suficient", susţine Romit Shah, analist la Nomura Instinet. 

Shah crede că Broadcom va încuraja Qualcomm să finalizeze preluarea NXP pentru că aceasta din urmă are o reţea de distribuţie şi o expunere extinsă pe segmentul auto, unde producătorul de chipuri are o prezenţă modestă. 

O eventuală combinare între cele două companii ar aduce împreună doi din cei mai mari producători mondiali de chipuri de comunicaţii wireless pentru telefoane mobile şi ar creşte miza pentru Intel Corp, care este lider în producţia de chipuri pentru computere, dar în ultimii ani a început să îşi diversifice şi operaţiunile de pe segmentul chipurilor pentru smartphone-uri. 

AGERPRES