Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, ne sugerează să nu ne pripim cu adoptarea monedei euro, planificată pentru 2015. El spune că o întârziere de an-doi ne-ar prinde bine, pentru a ne asigura că echilibrele economico-financiare sunt sustenabile.

Frecţie la Codul fiscal

România nu are o problemă mo­ne­­tară, ci una fiscală, a spus repetat şi apăsat directorul general al FMI, Strauss-Kahn. Dintre toate modifică­ri­le pentru Codul de procedură fis­ca­lă, pregătite a fi introduse prin ordonanţă de urgenţă, niciuna nu uşurează sarcina Guvernului de a strânge taxele şi impozitele la timp şi pe măsura aşteptărilor sale legitime. Poate, cu excepţia popririi fără somaţie a veniturilor debitorilor. O altă prevedere, obli­garea instituţiilor de credit de a comunica ANAF soldurile şi rulajele clienţilor nu va putea, probabil, să înfrângă rezistenţa bancherilor. Ceea ce este bine şi sănătos să se întâmple.

Lista lui Isărescu

Vrem creştere economică, dar fără inflaţie, creşterea deficitelor extern şi bugetar, fără majorare de impozite, creşterea şomajului ori, în lipsa reformelor structurale, a salariilor. N-avem nevoie de un boom, ci de încredere şi răbdare, pentru a ieşi din criză, punctează guvernatorul BNR. Încredere în ce? Răbdare motivată cum şi de un­de încă? Cât despre boom, niciun pericol. Nici dinspre reţeta dlui Isă­res­cu, nici dinspre politicile dlui Boc. Somn uşor.

4.200 de plângeri

Statul nostru a plătit daune de 10-12 milioane de euro în ultimii 20 de ani, în urma deciziilor date de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în urma a 4.200 de plângeri făcute împotriva României. „Dar pot în acelaşi timp să vă spun că sub 3% din cazuri au fost soluţionate cu condamnări“, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei.

Studiile, acum şi din buzunarul propriu

Un studiu online al GfK România arată că puţin peste o treime dintre tinerii care termină o facultate îşi continuă studiile. Cea mai accesibilă cale este masteratul, către care s-au îndreptat un sfert din tineri, iar cea mai puţin frecventată, programul MBA, care a atras doar 2% din cei care au o diplomă universitară. Jumătate din tinerii chestionaţi nu au participat la niciun curs de pregătire profesională sau personală în 2009. Problema sursei de finanţare a cursurilor de dezvoltare profesională rămâne o reală problemă, un sfert din ei fiind nevoiţi să-şi plătească singuri studiile.

Generatorul regiunii

204-49968-02_pozamica_13.jpgPână în 2014, România va genera 2,45% din totalul de 2.528 TWh al energiei produse în ţările din Europa Centrală şi de Est, rămânând un exportator net de electricitate către statele vecine. În România, principala resursă de generare este gazul, (35,2% în 2009), urmat de petrol (28,7%), cărbune (20,4%), hidro (10,3%) şi nucleară (5,7%).

DECLARAȚIA SĂPTĂMÂNII

204-49969-02_adrianvasilescu_13_evzdeclaratie.jpgNu ne este confortabil un leu care se întăreşte prea mult. Avem acum un curs de 4,06 lei, dar nu asta este tendinţa.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

204-49970-02_consultatii_13_cfotograma.jpg10% din diagnosticele medicale sunt greşite, din cauza dotării tehnice precare, apreciază un şef de clinică. Preşedintele Traian Băsescu acuză slaba pregătire a medicilor.