20.000 de oameni s-au înghesuit în primele trei ore de după inaugurarea centrului Sun Plaza, deşi mai puţin de 80% din cei 130 de retaileri deschiseseră magazinele. Majoritatea clienţilor, pensionari în căutare de oferte speciale. Mallul reprezintă o investiţie de 200 de milioane de euro şi oferă spaţii închiriabile de 80.000 metri pătraţi.

Malluri şi sărăcie

Dacă iniţial nordul şi centrul Bucureştiului au fost zonele preferate de dezvoltatori pentru construcţia de malluri, acum sudul Capitalei găzduieşte cele mai multe astfel de centre. După doi ani de amânări, Sun Plaza a fost inaugurat săptămâna trecută într-unul dintre cele mai sărace cartiere ale oraşului, Berceni. Este al patrulea din zona de sud, fiind parte a seriei începute de City Mall şi continuată de Vitantis şi Grand Arena. Concurenţa intensă şi-a pus deja amprenta asupra acestor investiţii, valoarea de piaţă a City Mall scăzând la 33 de milioane de euro, faţă de 103 milioane euro în 2006.

Linia de start

Cu o datorie publică de 21% din PIB (faţă de 60% plafonul Maastricht şi 80% media ECE), doar 7% titluri de stat deţinute de nerezidenţi (faţă de 90% în Grecia) şi cu deficitele în curs de restructurare, România are una dintre cele mai favorabile poziţii financiare la mult-visata ieşire din criză. I-ar mai trebui doar politici predictibile şi un mediu de afaceri prietenos. Cauze pentru care favoriţii ajung uneori ultimii la finiş.

Creşteri controlate

Salariaţii din industrie au beneficiat anul trecut de cele mai mari creşteri salariale din economie: 10,5%. Conform unui studiu realizat de PwC, la polul opus s-au aflat angajaţii din sectorul bunurilor de larg consum, ale căror salarii s-au majorat cu numai 7,3%. Şi anul acesta, cele două sectoare se vor afla în extremele scalei de majorări salariale, cu 7,1% şi respectiv 4,6%. Performanţele deosebite ale angajaţilor n-au mai fost, nici ele, răsplătite ca altădată. Doar 15% din companiile chestionate au majorat bonusurile în 2009, majoritatea (54%) menţinân­du‑le la nivelul anului anterior.

Actele, la control!

199-48334-02_cristianparvan_08_c.jpgInstituţiile de control financiar, precum ANAF şi Curtea de Conturi, ar trebui să prezinte, ca în statele vest-europene, rapoarte detaliate privind activitatea lor, modul de cheltuire a banului public etc., subliniază secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan:  „Trebuie demarate discuţii serioase despre fiscalitate, dar nu în condiţiile impuse de actualii guvernanţi. În primul rând, ei sunt cei care trebuie să dea socoteală. Trebuie să ni se spună cum sunt folosiţi banii publici, ce firme controlează, din ce segmente economice ş.a.m.d. De asemenea, nu am văzut încă niciun raport privind licitaţiile publice. Solicităm ANAF să vină în faţa publicului cu un raport de activitate. Singurul raport pe care îl găsiţi pe site-ul instituţiei se referă la prezenţa acesteia în media. Este ilar!“

DECLARAȚIA SĂPTĂMÂNII

199-48335-02_sorinionita_08_evz.jpgCriza se cam încheie în 2010. Febra va trece, dar vom rămâne cu reumatismele şi cu ulcerele.
Sorin Ioniţă, Director, Societatea Academică din România

199-48336-02_gropi_08_libertateafotograma.jpg260 de hectare însumează gropile de pe cei 16.000 km de drumuri naţionale. Re-paraţiile costă 31 de milioane de euro. Calculul nu include drumurile locale.