Senatorii si deputatii au fost de acord cu cresterea cotei de deducere din venitul din drepturi de proprietate intelectuala, de la 25% la 40%, in general, si de la 40% la 50% la drepturile de autor aferente operelor de arta monumentala. Efectul: micsorandu-se baza de impozitare, impozitul scade si el iar veniturile ramase cresc.
In cazul persoanelor ce obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchirieri de bunuri) a fost introdusa posibilitatea de a opta pentru impozitarea in sistem real. Pana acum, acestea beneficiau de o deducere prestabilita de 50% din venitul brut, in cazul constructiilor, si de 30%, in celelalte cazuri. In consecinta, desi cota reala a cheltuielilor era mai mare de 50%, in cazul constructiilor, respectiv 30%, in celelalte cazuri, deducerea era fixa. Prin posibilitatea de a opta pentru impozitarea in sistem real, cheltuielile vor putea fi deduse la valoarea lor reala. „De aici poate rezulta si un dezavantaj, intrucat o data ce ai optat pentru sistemul real de impozitare acesta se aplica obligatoriu timp de trei ani. Daca in urmatorii doi ani cheltuielile reale sunt mai mici decat procentele de mai sus, atunci rezulta un impozit mai mare decat daca s-ar fi pastrat deducerile in cota fixa”, afirma Adelina Stoian, Tax Manager la Arthur Andersen Romania.
O alta prevedere introdusa de Parlament vizeaza personalul disponibilizat. Prin OU nr. 98/1999 se stabilea ca persoanele disponibilizate cu plati compensatorii care isi incepeau o afacere erau scutite de impozit pe profit sau venit, daca lucrau ca independenti, timp de doi ani de zile. In 2001, aceasta prevedere a fost abrogata, dar in textul Ordonantei nr. 7/2001 se mentioneaza ca aceste scutiri raman valabile pana la expirarea lor, cu conditia desfasurarii activitatii respective inca doi ani de la terminarea perioadei de gratie. Ideea era ca nu cumva disponibilizatii sa-si opreasca afacerea in momentul expirarii facilitatii. Modificarea adusa in Parlament le da acum aceasta posibilitate, anuland obligativitatea celor doi ani de activitate ulteriori incetarii facilitatii. Este un gest de bun simt, avand in vedere esecul in masa al demersului de a face din fiecare disponibilizat cu plati compensatorii in buzunar un antreprenor.