“În aceasta seară, am avut o nouă discuţie cu Preafericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri pentru sărbătorile pascale. Având în vedere estimările recente ale specialiştilor cu privire la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, acordul dintre Patriarhie şi MAI din 14 aprilie 2020 se modifică.

Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din Ordonanţele Militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

Pâinea binecuvântată în formă de prescuri, stropită cu agheazmă şi vin, numită paşti, va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi de către voluntari, vineri şi sâmbătă, în intervalul ora 08:00 – 17:00, şi în prima zi de Paşte, între orele 06:00 şi 12:00, la solicitarea credincioşilor.

Sfânta Lumină sosită de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sambata începând cu ora 20:00. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de maximum 5 voluntari, cu echipament de protecţie, mască şi mănuşi, vor asigura distrubuirea paştilor sau a sfintei lumini, respectând reglementările prevăzute în Ordonanţele Militare.

Credinciosii vor primi paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă. În zona locuinţelor multi-familiale, acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de asociaţia de proprietari sau de chiriaşi,  care va purta echipament de protecţie, mască şi mănuşi.

În spitalele în care nu există preot de caritate, cadrele MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Îi mulţumesc Preafericitului Daniel pentru înţelegere şi colaborare!”, a declarat Marcel Vela.

O nouă lovitură de imagine încasată de PNL

Conform surselor Capital, președintele Klaus Iohannis s-a sfătuit doar cu consiliera sa Sandra Pralong înainte de ultima ieșire când a cerut practic anularea acordului MAI-BOR. Doar că anunțul său s-a lăsat cu lovituri de imagine la adresa PNL și mai ales a lui Ludovic Orban, care vrea să spele rușinea cu ajutorul lui Marcel Vela, dar și să-și păstreze aura de lider autoritar în partid.

Aceleași surse au dezvăluit pentru Capital că premierul i-ar fi sugerat ministrului de Interne să demisioneze, deși acesta nu a luat decizia de a face un acord între BOR și MAI de unul singur, ci cu aprobarea lui Ludovic Orban. Vela știa și că președintele Klaus Iohannis ar fi fost de acord.

Discurs dur al preşedintelui Iohannis

„Este regretabil să observăm și în viața noastră și în viața publică că, de multe ori, cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo.

Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm, iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste.

Peste câteva minute voi începe o ședință cu premierul Orban, ministrul Vela, alți miniștri și consilieri. În cadrul acestei ședințe, voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească dacă vor o formulă care respectă principiul ‘Stați acasă’, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare.

Astăzi suntem în prima zi din starea de urgență prelungită și, din păcate, nu avem niciun motiv de relaxare. Avem între timp peste 7.200 de cazuri de persoane infectate, avem de ieri până azi 20 de persoane care au murit, avem de ieri până azi 340 de persoane în plus infectate cu coronavirus.

Deci, nici vorbă de relaxare și, ca să fie foarte, foarte clar ce am spus ieri și poate încă nu a ajuns foarte limpede la toată lumea, repet: cuvântul de ordine este stați acasă”, a anunțat șeful statului la Palatul Cotroceni.