Este vorba de un bărbat de 45 de ani care vine din afara zonelor carantinate. Acesta s-a întors în țară pe 25 februarie, el fiind bolnav încă de când se afla în Italia. Acolo a mers la medic și i s-a prescris tratament simptomatic. S-a întors acasă, unde a mers iarăși la medic. A fost internat la spital și a primit tratament simptomatic. Pentru că a început să se simtă din ce în ce mai rău, bărbatul a fost transferat la Cluj, unde s-a constatat prezenta coronavirusului.

În al doilea caz, este vorba de o femeie de 38 de ani din Timișoara care pe 17 februarie merge o zi la Bergamo, se întoarce în România, iar pe 25 februarie prezintă un prim semn de stare alterată. Stare subfebrilă. Se prezintă la spital pe 27 pentru evaluare. Se face testare si merge acasă în izolare. Astăzi, și testul acesteia este confirmat pozitiv.

Femeia a rămas la centrul din Timișoara, bărbatul a rămas la centrul din Cluj. Starea de sănătate a femeii din Timișoara este bună. Bărbatul a avut ieri un puseu de insuficiență respiratorie, a fost transferat la Cluj și este într-o situație mai bună, sub supravegherea medicilor.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunţat, vineri, că cele două noi cazuri de coronavirus din România sunt din afara zonei de carantinare. „Să subliniem că cele două cazuri au venit din afara zonei unde este impusă izolarea sau carantinarea. La acest moment, ambele se află în centrele unde urmează să fie tratate”, a spus Arafat.

Conferință de presă susținută, la sediu MAI, de Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, și de Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru.

Conferință de presă susținută, la sediu MAI, de Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, și de Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru.

Posted by Ministerul Afacerilor Interne, Romania on Friday, 28 February 2020

România are, începând de miercuri seară, un caz de coronavirus confirmat. Este vorba despre una dintre persoanele din Gorj care a intrat în contact cu italianul în vârstă de 71 de ani, în perioada de cinci zile în care s-a aflat la noi în țară. Această persoană se afla deja în carantină și nu prezenta simptome, fiind depistată în urma unui test.

Medici, în alertă. Care sunt zonele de risc

Compartimentul Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP a actualizat vineri lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă şi a altor zone afectate de COVID-19. În ţară, s-a confirmat doar un singur caz de infectare cu coronavirus, 182 persoane se află în carantină, iar alte 8.231 sunt monitorizate la domiciliu. Cei doi români infectaţi şi spitalizaţi în Japonia au o stare de sănătate în continuare bună, potrivit MAE.

Astfel, în China continentală, cele mai afectate de epidemia de coronavirus sunt: provincia Hubei (inclusiv oraşul Wuhan, dar şi oraşele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo şi Taizhou din Provincia Zhejiang. În Itali, regiunea Lombardia Regiunea Veneto este aproape în întregime în carantină. Cele mai periculoase focare se înregistrează în localităţile: 1. Vo Euganeo 2. Codogno 3. Castiglione dAdda 4. Casarpusterlengo 5. Fombio 6. Maleo 7. Somaglia 8. Bertonico 9. Terranova dei Passerini 10. Castelgerundo 11. San Fiorano. 

Medicii epidemiologi atrag atenţia că persoanele care vin din China continentală sau din una din cele 11 localităţi din Italia intră în carantină timp de 14 zile, în spaţii special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România

Autorităţile au anunţat, vineri, că starea bărbatului din Gorj infectat cu coronavirus este bună şi nu prezintă simptome. Tânărul este în continuare izolat la Institutul ”Mate Balş”. Numărul special pentru informaţii despre coronavirus au a fost apelat, în 24 de ore, de 3.611 de persoane. Şapte dintre cetăţenii români care se mai aflau pe nava Diamond Princess au fost debarcaţi.