Anunțul lui Boris Johnson a fost făcut într-un buletin de știri ucrainean, potrivit informațiilor transmise de publicația ucraineană pravda.ru

„În fruntea NATO? Este o idee grozavă. Știți, este o idee foarte bună. Vreau să subliniez, dragi prieteni, că am această idee și să nu uite nimeni că există un candidat pentru funcția de secretar general al NATO pe linie. De data aceasta, cred că voi fi norocos”, a declarat Boris Johnson.

Boris Johnson spune că se consideră un candidat pentru funcția de secretar general al NATO

De asemenea, fostul premier britanic a amintit de faptul că fostul premier italian Mario Draghi a sugerat ca un reprezentant al Uniunii Europene să fie numit în funcția de viitor secretar general al NATO.

„Nu sunt deloc de acord cu el. Cred că există și alți candidați în afara Uniunii Europene. Nu trebuie să fie neapărat UE. Eu mă consider cu siguranță un candidat. Este o poziție bună și importantă”, a adăugat Boris Johnson.

Acesta a subliniat că NATO este „mai puternică ca niciodată” și că în curând i se vor alătura noii membri Suedia și Finlanda.

„Și vedem destul de clar că aderarea Ucrainei este o perspectivă. Trebuie să se întâmple, este evident. Putin a demontat toate argumentele împotriva aderării Ucrainei la NATO. Acum acestea au dispărut”, a spus Boris Johnson.

Jens Stoltenberg mai are șase luni de mandat

Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, aflat în funcție de la 1 octombrie 2014, ar fi trebuit să demisioneze anul trecut și intenționa să conducă banca centrală din Norvegia, țara sa natală, dar, din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei, s-a decis prelungirea mandatului său până la 30 septembrie 2023.

În momentul de față, majoritatea aliaților ar prefera să nu schimbe șeful Alianței și au convenit neoficial să prelungească mandatul lui Stoltenberg până în aprilie 2024. Chiar și așa, Jens Stoltenberg ar dori să părăsească funcția în această toamnă.

Boris Johnson a realizat o vizită în Ucraina

În altă ordine de idei, Boris Johnson a vizitat luna trecută Borodyanka și Bucha, suburbiile capitalei ucrainene care au devenit un simbol al atrocităților atunci când forțele rusești s-au îndreptat spre Kiev în prima fază a invaziei, înainte de a fi respinse.

„Pot să vă spun că Marea Britanie va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, i-a spus Johnson primarului din Bucha. „Veți învinge și îi veți scoate pe toți rușii din țara voastră, dar noi vom fi acolo pe termen lung. Și vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiți”, a spus el.