Într-o conferinţă de presă susţinută vineri dimineaţă, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a menţionat subiectul prelungirii stării de alertă în România. Ce spune oficialul despre această posibilitate?

“Suntem la trei săptămâni de creştere constantă a numărului de cazuri, suntem la trei săptămâni în care Guvernul şi Ministerul Sănătăţii şi-a asumat această creştere, în condiţiile în care am făcut trei măsuri de relaxare şi am avut şi weekenduri prelungite. O parte din cei care şi-au dat acordul pentru deschiderea unor agenţi economici sau relaxarea unor măsuri au respectat aceste măsuri.

La 1 iulie trebuie să facem o altă măsură de relaxare. Nu am făcut-o tocmai pe această creştere a numărului de cazuri. Evaluăm fiecare creştere a fiecărei zile, fiecare săptămână, evaluăm acea perioadă tip incubaţie de 14 zile.

Dacă această evoluţie ne va permite, vom merge cu relaxări inclusiv acele restaurante, am avut discuţii ieri împreună cu domnul prim-ministru cu cei din HoReCa. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări, în condiţiile în care evoluţia nu o va permite, nu vom avea aceste relaxări. (…) Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă!”, a declarat ministrul Tătaru.

Intrăm iarăşi în starea de urgenţă?!

Întrebat dacă România s-ar putea întoarce în starea de urgenţă, Nelu Tătaru a declarat următoarele:

“INSP-ul, Ministerul Sănătăţii fac evaluări, fac recomandări. Apanajul stării de alertă este al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prezidat de primul ministru. Apanajul stării de urgenţă este al domnului preşedinte Klaus Iohannis.

În acest moment, nu avem acest pericol al stării de urgenţă, gestionăm numărul de cazuri, gândim ca şi evoluţie până pe 15 iulie dacă este necesară prelungirea stării de alertă sau nu”, a spus ministrul Sănătăţii.