Klaus Iohannis l-a medaliat pe Patriarhul Daniel. PF Daniel a primit Medalia Aniversară ”Centenarul Marii Uniri”

Sergiu Nistor, consilierul prezidențial, i-a înmânat Patriarhului Daniel, din partea președintelui Klaus Iohannis, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”. Șeful statului a decis ca această medalie să meargă la Patriarhul Daniel pentru implicarea BOR în promovarea memoriei și valorilor naționale.

La rândul său, Patriarhul Daniel a declarat că ”este o bucurie că se recunoaște contribuția Bisericii Ortodoxe Române de-a lungul veacurilor la păstrarea și cultivarea identității și unității naționale”

„Este o bucurie, pentru că este oferit acest semn al prețuirii Președintelui României pentru Biserica Ortodoxă Română în ziua Sfântului Apostol Andrei, care este Ocrotitorul României și, în mod semnificativ, ziua de pomenire a Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României, precede Ziua Națională a României”, a declarat Părintele Patriarh Daniel, potrivit basilica.ro.

”Am avut o cooperare foarte rodnică între stat și Biserică”

Acesta a mai declarat că, de-a lungul timpului, cooperarea dintre stat și Biserică.

„Am avut o cooperare foarte rodnică între stat și Biserică, între slujitorii Bisericii și patrioții români de-a lungul timpului, dar mai ales în 1918. Iar în 2018, la o sută de ani, am avut o bucurie în plus, și anume aceea de a realiza sfințirea altarului Catedralei Naționale, care a fost de asemenea un ideal din timpul Regelui Carol I, apoi al Regelui Ferdinand și susținut de Biserică.”, spune Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Mai mult decât atât, Preafericirea Sa a transmis mulțumiri președintelui Klaus Iohannis pentru această distincție, adăugând ”ne rugăm, lui Dumnezeu să ne dăruiască bucuria de a simți darul unității, al comuniunii și al frățietății”.

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost acordată de Președintele României „dorind a răsplăti meritele Bisericii Ortodoxe Române, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”, se arată în brevetul semnat de Președintele Klaus Iohannis.