Este informația zilei direct de la BOR. Patriarhul Daniel s-a vaccinat împotriva COVID-19. Acesta le-a transmis un mesaj tuturor românilor. Patriarhul României nu a dorit să spună cu ce ser s-a vaccinat, dar i-a îndrumat pe enoriaşi să se imunizeze împotriva virusului SARS-COV 2.

Patriarhul Daniel  a fost întrebat dacă s-a imunizat împotriva COVID. răspunsul său a fost unul categoric. „Sigur că m-am vaccinat”, a răspuns Patriarhiul Daniel când a fost întrebat despre această chestiune. El le-a transmis credincioşilor „să asculte sfatul medicilor”.

„Pozitia BOR ramane aceeasi. Să se sfătuiasca fiecare credincios cu medicul de familie”, a mai spus Partriarhul Daniel. Aceste declarații au fost făcute după şedinţa solemnă dedicată Zilei Naţionale a României. Patriarhul Daniel a apreciat în cadrul întâlnirii cu Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, că, în perioada actuală dificilă a pandemiei, este necesară o mai bună informare şi sprijin acordat cetăţenilor din partea autorităților, prin promovarea mai multor mijloace medicale de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

Patriarhul Daniel, poziție categorică despre vaccin și pandemia de COVID

În urmă cu o lună, Patriarhul Daniel a avut o poziție categorică despre vaccinul anti-COVID și pandemie. Într-un document transmis membrilor Sfântului Sinod, Preafericitul Daniel a criticat că unii ierarhi au încălcat disciplina internă a Bisericii Ortodoxe.  Patriarhul Daniel a criticat că unii ierarhi au încălcat disciplina internă a Bisericii Ortodoxe. În acest sens, Preafericitul Daniel a oferit exemplul episcopului de Giurgiu, Ambrozie. Acesta a susținut că vaccinurile anti-Covid ar fi expirate.

”Vă aducem la cunoștință că, în ultima perioadă, în special în contextul extinderii pandemiei, unii clerici s-au exprimat public asupra unor chestiuni de interes național, mai ales cu opinii pro sau contra vaccinării, nerespectând astfel prevederile statutare și hotărârile sinodale referitoare la disciplina comunicării în BOR.

Mai mult chiar, unii ierarhi și-au exprimat public puncte de vedere personale în mod unilateral, fără nici o consultare cu mitropolitul lor sau cu Patriarhul. Recent o astfel de atitudine a avut-o preasfințitul părinte Ambrozie, episcopul Giurgiului, care a folosit predica din cadrul Sfintei Liturgii pentru a critica virulent autoritățile publice din România, în special pe președintele României”, arată Patriarhul Daniel în scrisoare.

Ce le-a scris ierarhilor din BOR

În opinia Preafericitului Daniel, astfel de poziționări anti-vaccin au adus prejudicii Bisericii Ortodoxe. El a arătat că a fost produs un deficit de imagine Bisericii, cât și petiții și plângeri ale cetățenilor înregistrate la Cancelaria Sfântului Sinod.

Potrivit ultimului bilanț COVID, la data de 24 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 2.796 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. Până astăzi, 55.617 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. Dintre cele 231 de decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 8 la categoria de vârstă 40-49 ani, 19 la categoria de vârstă 50-59 ani, 50 la categoria de vârstă 60-69 ani, 74 la categoria de vârstă 70-79 ani și 78 la categoria de vârstă peste 80 ani.
Din totalul de 231 de pacienți decedați, 204 erau nevaccinați și 27 vaccinați.