Decizie importantă privind vaccinurile Pfizer, cele mai folosite seruri anti-COVID şi în România!

Decizia privind vaccinul Pfizer vine în urma analizei efectuate de EMA

Termenul de valabilitate al vaccinului Pfizer/BioNTech a fost prelungit, însă medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare din România, spune că este vorba despre o decizie luată la nivel internaţional şi nu are legătură doar cu ţara noastră.

Totul s-a decis după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a analizat datele suplimentare de stabilitate oferite de producător. Iniţial, vaccinul Pfizer avea o perioadă de valabilitate de 6 luni. Aceasta a fost acum extinsă la 9 luni, pentru toate loturile, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Decizia e aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României și nu doar anumitor loturi. Decizia e una definitivă

“La momentul în care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate pentru vaccinul de la compania Pfizer a fost de șase luni. Această perioadă de valabilitate, evident, a avut în spate un studiu de stabilitate care arată că pentru șase luni la -80 de grade, vaccinul de la Pfizer își menține toate datele de calitate.

Agenția Europeană a Medicamentului a analizat ulterior datele de stabilitate care au fost oferite de companie și s-a decis prelungirea perioadei de valabilitate cu încă 3 luni.

În momentul de față, perioada de valabilitate pentru toate vaccinurile Pfizer este extinsă la 9 luni și este aplicabilă tuturor țărilor, nu doar României și nu doar anumitor loturi și nu este o decizie temporară, este o decizie definitivă”, a declarat medicul militar, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi.

Termenul de valabilitate ar putea fi prelungit şi pentru alte vaccinuri, pe viitor

Valeriu Gheorghiţă a mai explicat că astfel de decizii ar mai putea fi luate pe viitor pentru vaccinurile stocate la o temperatură ultrajoasă.

“Este foarte probabil ca pe măsură ce sunt acumulate noi date de stabilitate, termenul de valabilitate să se prelungească și în viitor pentru produsele stocate la o temperatură ultrajoasă.

De asemenea, aceeași perioadă de stabilitate a fost prelungită și pentru vaccinul Johnson & Johnson când recent a fost extinsă perioadă de la 3 luni la 4-5 luni la 2-8 grade”, a mai transmis coordonatorul campaniei de vaccinare din România.