Alertă pentru milioane de români! Ar putea rămâne fără bani chiar în pragul sărbătorilor

În acest context, ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a scris pe grupul intern al PNL că nu sunt bani de alocaţii şi pensii. Totuși, Guvernul interimar nu a depus eforturi pentru a trece prin Parlament un proiect de lege pe tema rectificării bugetare.

Din acest motiv, nu mai este mult timp la dispoziție pentru a fi găsite soluții care să realizeze o rectificare. Mai mult, Ministerul Sănătății și și Ministerul Educației nu mai au bani pentru salariile cadrelor medicale și pentru profesori.

De exemplu, Sorin Cîmpeanu susține că Ministerul Educației ar avea nevoie de 160 de milioane de lei.

”Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii: Dacă nu se face în data de 26, ținând cont că urmează câteva zile libere în care instituțiile statului nu lucrează, este posibil să existe întârzieri. Probabil de 1-2 zile.

Dacă banii vor intra în bugetul Ministerului Muncii pe 26 noiembrie, aceștia urmează să fie trimiși în conturile caselor județene de pensii. Apoi, între 1 și 15 decembrie, cei 5 milioane de pensionari români ar trebui să-și primească pensiile, scrie PRO TV.

Urmează două zile decisive

Trebuie menționat că banii trebuie alocați cel târziu până pe 25 noiembrie, astfel încât toate persoanele menționate să își poată încasa salariile pentru luna decembrie.

„Nici de pensii nu mai sunt bani”, a spus anterior ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan.

Ar fi nevoie de vreo 3 miliarde de lei până la final de an. Din suma respectivă, Raluca Turcan spune că 770 de milioane sunt necesari pentru pensii. Totodată, 5 milioane de pensionari riscă să nu își încaseze pensiile în luna decembrie, în cazul în care banii nu sunt acordați până astăzi.

Pentru salariile bugetarilor din Ministerul Muncii, mai este nevoie de 6,3 milioane de lei, iar pentru șomaj 4,2 milioane de lei. Nu mai sunt bani nici pentru alocații, fiind nevoie de 660 de milioane de lei.

„Dacă nu se face în data de 26, ținând cont că urmează câteva zile libere în care instituțiile statului nu lucrează, este posibil să existe întârzieri. Probabil de 1-2 zile”, a explicat Raluca Turcan.

Aceasta a fost întrebată de un reporter și dacă există posibilitatea să nu ajungă la timp pensiile și alocațiile, în cazul în care se face rectificarea pe 26 sau 25.

„La cum am calculat noi, nu”, a răspuns aceasta.

Reacția lui Dan Vîlceanu

„Nu, există o gaură. Este o rectificare bugetară care, în condiţiile în care nu am fi avut această criză politică, s-ar fi întâmplat deja şi nu aveam această discuţie. Deci această discuţie există acum pentru că doamna Turcan a fost supărată. Nu am putut să facem rectificarea bugetară, nefiind un Guvern cu puteri depline, mai devreme. Atâta tot. Vineri, din câte ştiu, va fi adoptată rectificarea bugetară şi nu vor exista niciun fel de problem la plata salariilor, pensiilor sau altor drepturi către cetăţenii români”, a reacționat Dan Vîlceanu în urma acuzațiilor respective.

De asemenea, acesta a fost întrebat și dacă a discutat cu viitorul ministru de Finanţe Adrian Câciu despre bugetul pe anul viitor.

„Da, lucrasem în minister şi până acum la o proiecţie de buget. Ea este acolo. Vreau să vă spun că în scurt timp va apărea şi execuţia bugetară la 10 luni şi o să vedeţi o situaţie economică bună a României, cu încasări bune, cu cheltuieli ţinute în frâu. Legat şi de rectificarea bugetară, mi s-a părut corect să fie viitorul ministru acolo pentru că va semna această rectificare bugetară şi proiectul de buget este, până la urmă, în sarcina viitorului ministru. Eu am lăsat doar o estimare pentru bugetul pe anul viitor”, a completat acesta.