Zhong Shanshan, pentru că despre acesta este vorba, l-a depășit și pe Mukesh Ambani din India și a devenit cea mai bogată persoană din Asia în decembrie 2020. Ambani, cu o avere estimată la 76 de miliarde de dolari, ocupă acum locul 10 în clasamentul miliardarilor Forbes.

Devenind a șasea cea mai bogată persoană din lume, Zhong se află acum doar în spatele lui Jeff Bezos, patronul Amazon, Elon Musk patronul Tesla, Bernard Arnault – LVMH, Bill Gates – Microsoft și Mark Zuckerberg cu al său Facebook. A reușit astfel să depășească mulți alți „veterani” americani, inclusiv Larry Ellison patronul Oracle, Warren Buffett – Berkshire Hathaway, și Larry Page – Google.

De la un om sărac, la cel mai bogat din Asia

Zhong Shanshan

Zhong Shanshan s-a născut în orașul Hangzhou din China și a abandonat școala primară în timpul Revoluției Culturale din țară (1966-1976). Abia în anul 1996 și-a pornit propria afacere, ce practic precede actuala sa companie de îmbuteliat apă, Nongfu Spring. Acesta este cunoscut și cu porecla de „lupul singuratic” pentru că evită cu mare abilitate orice cercuri sociale.

Una dintre companiile de succes ale sale este Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, unde Zhong este acționar majoritar. Compania farmaceutică produce truse de testare a bolilor infecțioase, inclusiv hepatita și COVID-19. Aceasta a fost listată la Bursa din Shanghai în aprilie 2020, iar acțiunile sale au crescut cu 2500%. Compania sa de îmbuteliat apă, pe de altă parte, a fost, de asemenea, listată la bursă în septembrie 2020.

7 ianuarie – Sursă foto: Bloomberg.

De la începutul anului și până acum acesta a reușit să ajungă cel mai bogat om din Asia, după ce într-o singură zi a adăugat nu mai puțin de 5,4 miliarde de dolari la averea sa.

6 ianuarie

Astfel, Zhong Shanshan este acum a șasea cea mai bogată persoană din lume, cu o avere de 93,4 miliarde de dolari datorită unei creșteri spectaculoase a prețului acțiunilor companiilor sale. Valoarea acțiunilor Nongfu Spring s-a triplat ca valoare în ultimele 4 luni și a crescut cu 6,5% doar marți, 5 ianuarie.

Produse ale companiei Nongfu Spring

Zhong deține 84,4% din compania Nongfu Spring și împreună cu rudele soției sale mai deține o cotă suplimentară de 6,2%, iar alți 63 de investitori, constând din actuali și foști angajați și consultanți, dețin colectiv 6%. Deși compania se descrie ca având o cotă publică de 14%, în realitate publicul deține doar 3,5%.

Putem deduce că motivul principal al acestei creșteri spectaculoase a averii sale poate fi atribuit listării de succes la bursă a companiilor sale.