Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD, susţine că ceea ce face premierul Ludovic Orban în privinţa pensiilor „este un artificiu şi o încălcare a Constituţiei”, conform căreia drepturile şi libertăţile nu pot fi schimbate prin ordonanţă de urgenţă.

Întrebat într-o conferinţă de presă cum comentează anunţul premierului Orban conform căruia Executivul ar putea ajunge în incapacitatea de a plăti pensiile, în condiţiile în care PSD în Parlament modifică ordonanţa care prevede creşterea cu doar 14 procente, Ciolacu a spus: „Îi reamintesc domnului prim-ministru Ludovic Orban că drepturile şi libertăţile, conform Constituţiei României, nu pot fi schimbate prin ordonanţe de urgenţă, ci numai prin lege în Parlamentul României”.

Ciolacu: E o încălcare a Constituției

„Ceea ce face domnia sa este un artificiu şi o încălcare a Constituţiei. De aici, că de fapt taie cu 86% pensiile sau cu 80% alocaţiile, şi vine cu nişte ordonanţe, nerespectând Constituţia, e cu totul altceva. Nu are dreptul să dea ordonanţă de urgenţă. Drepturile şi libertăţile se schimbă numai prin lege, iar alocaţiile şi pensiile sunt nişte drepturi cetăţeneşti. E foarte uşor dacă ar lua Constituţia şi ar citi-o”, a adăugat liderul PSD.

El a precizat că ordonanţa, aflată în dezbatere, va fi cel mai probabil respinsă.

„Am înţeles că este în dezbatere la colegii mei. Presupun că vom respinge această ordonanţă”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Amintim că Ministrul Muncii, Violeta Alexandru ieri că de la 1 septembrie 2020 pensiile vor fi majorate cu 14%, adăugând că această majorare a fost făcută cu un efort bugetar.

„Este o creştere pe care colegii mei din Ministerul Finanţelor au fundamentat-o cu foarte multe calcule. Creşterea de 14 la sută este o certitudine. Începând din luna septembrie, pensionarii noştri vor avea pensia mărită atât cât a permis bugetul în acest moment”, spunea ministrul Violeta Alexandru.

Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu