Analiza a identificat un risc crescut de mezoteliom, melanom cutanat, mielom multiplu și cancer de prostată și vezică urinară, precum și un risc scăzut de cancer de esofag, stomac, colon, rect și pancreas.

Lucrările petroliere offshore au fost asociate cu un risc crescut de cancer pulmonar și leucemie. Și a locui în apropierea instalațiilor petroliere a fost asociată cu un risc crescut de leucemie infantilă. Constatările agenției au fost publicate în Jurnalul Internațional de Cercetări de Mediu și Sănătate Publică.

Autorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare cu privire la efectul expunerii la petrol și la cei mai apropiați derivați ai acestuia (de exemplu, benzen) pentru a identifica modul în care crește riscul de cancer.

În special, este nevoie de studii specifice în domenii sub-cercetate, cu producție mare de petrol, unde, probabil, au loc expuneri mai mari.

Oamenii de știință susțin că cea mai bună cale de urmat ar putea fi un consorțiu internațional care să ghideze noi studii în Africa, Orientul Mijlociu și Asia, pentru a armoniza modul în care sunt efectuate studiile și modul în care este evaluată expunerea.