Premierul ungar Viktor Orban a fost criticat în ţară şi în străinătate pentru campania sa împotriva organizaţiilor non-guvernamentale, care a început în 2014, a implicat zeci de ONG-uri şi a durat mai mult de un an. Nu au fost descoperite nereguli.

Orban a spus că organizaţii ale societăţi civile primesc fonduri străine pentru a "coordona fluxurile de refugiaţi şi pentru a impulsiona imigraţia".

Szilard Nemeth, vicepreşedinte al Fidesz, a spus într-o conferinţă de presă, conform site-ului televiziunii HirTV, că Soros "dirijează marele capital global şi corectitudinea politică spre Ungaria" şi că ONG-urile pe care le-a finanţat el s-au amestecat în politică.

"Aceste organizaţii trebuie împinse înapoi cu toate instrumentele disponibile. Şi cred că trebuie alungate, iar acum, odată cu alegerea noului preşedinte al SUA, Donald Trump, condiţiile internaţionale sunt potrivite pentru acest lucru", a afirmat Nemeth, conform unei înregistrări video postate pe site-ul HirTV.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a precizat pentru Reuters că, în calitate de parlamentar şi vicepreşedinte al Fidesz, Nemeth exprimă opinia formaţiunii şi că poziţia guvernului a fost explicată şi de Orban într-un interviu pentru site-ul 888.hu.

Orban a declarat în decembrie pentru site-ul 888.hu că Soros va fi 'alungat' din fiecare ţară europeană şi că ONG-urile vor fi verificate pentru a se vedea ce interese reprezintă.

"Anul care vine va reprezenta alungarea lui Soros şi a puterilor pe care el le simbolizează", a afirmat premierul ungar.

Conform calendarului de pe site-ul parlamentului privind legislaţia ce va fi discutată, aleşii urmează să voteze asupra extinderii declaraţiilor obligatorii de venit ale directorilor de ONG-uri.

"Nu ştim exact ce plănuieşte guvernul împotriva organizaţiilor societăţii civile, însă nu ne temem de ultimele comentarii", a postat pe Facebook grupului de apărare a drepturilor omului TASZ, una dintre organizaţiile nonguvernamentale finanţate parţial de Soros.