Proiectul Netcity, demarat la începutul anului 2008, şi care prevede crearea unei reţele subterane de fibră optică pentru telecomunicaţii este în impas.  La sfârşitul lunii mai, autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a avizat condiţiile tehnice şi economice în care se va realiza accesul operatorilor telecom la reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei, Netcity, aviz condiţionat de implementarea anumitor măsuri întermen de patru luni. Avizul a fost solicitat în baza Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii. Pentru ca tarifele serviciilor de acces la reţeaua Netcity să fie stabilite pe baze obiective, proporţional cu resursele cheltuite în vederea furnizării serviciilor de acces, ANCOM a stabilit că este necesară fundamentarea tarifelor în funcţie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor realizat în conformitate cu un set minim de criterii. Primăria Capitalei şi Netcity Telecom au contestat în justiţie avizul ANCOM.

Operatori de cablu din Bucureşti profită în acest moment de problemele proiectului Netcity şi nu plătesc chiria pentru utilizarea stâlpilor unor companii precum RATB, Luxten sau Electrica. Suma lunară estimată pentru fiecare stâlp este undeva la 30 euro/lună. Totodată, aceşti operatori, dintre care unii de mărime medie, evită şi taxele pentru autorizarea instalării cablurilor de telecom. Suma pe care Primăria Capitalei ar fi trebuit să o încaseze este circa 3,5 milioane de euro. Numai în ultimii ani aşadar, de la apariţia HCGMB 252/2008 (interzicerea cablurilor aeriene) bugetul Primăriei Capitalei a pierdut peste 20 milioane euro.

Mihai Bătrâneanu, preşedintele ANISP, (Asociaţia Naţională a Furnizorilor de Internet), susţinut intens de opt din cei 38 de membri ai asociaţiei a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă : “Noi vom merge pe 24 iulie la Curtea de Apel ca intervenient, suntem până la urmă parte prejudiciată şi trebuie să ne spunem punctul de vedere”. Această reacţie vine ca urmare a acţiunii în instanţă a reprezentanţilor Netcity şi Primariei Capitalei faţă de avizul ANCOM eliberat în luna mai a.c.

Netcity este o reţea subterană de fibră optică înfiinţată la iniţiativa Primăriei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate şi ai regiei de transport în comun. Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primărie şi UTI Systems şi Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private. În prezent, reţeaua Netcity are o lungime de 880 kilometri,  circa 11.000 clădiri fiind branşate la reţea.