Luni, începând cu ora 12:00, ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Florin Cîţu, a venit la audierile din comisia parlamentară de specialitate.

Senatorul Daniel Zamfir l-a întrebat pe Cîţu de ce nu aduce bani la buget punând în aplicare decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din iunie 2019 care a obligat BCR Banca pentru Locuinţe să plătească 300 milioane de lei, „sume încasate ilegal de la statul român”. „De ce nu puneţi în aplicare acea hotărârere a instantei?” a întrebat Zamfir.

Ministrul Florin Cîţu a răspuns că acea hotărâre obligă banca să restituie banii şi nu are nicio legătură cu Ministerul Finanţelor Publice.

E ceva care-mi scapă. Ce face statul român?

„Puneţi-le poprire! Dacă băncile nu vor să restituie, ce faceţi? (…) E ceva care-mi scapă. Băncile sunt obligate să dea banii. Şi dacă ele nu dau, ce face statul român? ”, a insistat senatorul Daniel Zamfir.

„Este o decizie a Curţii de Conturi care s-a îndreptat împotriva băncilor. Băncile trebuie să dea banii înapoi. N-are nicio legătură cu Ministerul Finanţelor Publice. Atunci când o să fie ANAF implicat, o să vedem…

Sunt în termen, au până în martie, deci nu avem nicio problemă”, a explicat din nou ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor.

Deputatul USR Cosette Chichirău a acuzat PSD şi PNL de blat; cele două partide s-ar fi înţeles în spatele uşilor închise, deşi în public se afişează drept adversari politici.

Un membru PSD din comisie i-a răspuns tăios USR-istei, spunându-i că habar nu are despre ce vorbeşte.