Aparitia „fratelui” mai mic al lui „Teleeurobingo Show” nu va lasa indiferente nici opinia publica si nici organismele statului. Acestea din urma au lasat chiar sa se inteleaga ca pregatesc ceva jocului de bingo. Mai intai, Ministerul Apararii Nationale a dat recent publicitatii o analiza aparte a fenomenului bingo din perspectiva problemelor de securitate nationala, tragand un semnal de alarma dintr-un unghi inedit. S-a vorbit apoi insistent de intentia Executivului de a da o ordonanta de urgenta care ar urma sa limiteze acest tip de activitate. Consiliul National al Audiovizualului (CNA), la randul sau, a adresat, in luna aprilie, o scrisoare deschisa presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, prin care se cerea examinarea proliferarii acestui tip de joc de noroc si modificarea prevederilor legislative care-i conduc existenta. Lansarea primei editii saptamanale a jocului de bingo nu vine asadar intr-un moment de gratie pentru organizatorii sai.
Vasile Stanga, directorul general al companiei Bingo Europa, spune ca intreaga atmosfera ostila la adresa afacerii pe care a lansat-o cu mult succes in Romania e mai degraba rezultatul „unor rau intentionati, probabil influentati de altii, care nu au stiinta de jocul de bingo”. Fostul handbalist de performanta nu pare deloc ingrijorat de zvonurile alarmiste create pe aceasta tema. Si arunca in lupta argumente deloc de neglijat. El se intreaba retoric cum ar putea Guvernul ingradi o afacere care-i aduce lunar, fara a misca un deget, zeci de miliarde lei la buget. Vasile Stanga precizeaza ca, in primul trimestru al acesui an, Bingo Europa a varsat la buget 98 de miliarde lei, suma rezultata din impozite si taxe ce reglementeaza activitatea in domeniu. Tot el face insa o precizare interesanta; emisiunea saptamanala de joi are deocamdata un caracter experimental: „Daca ea nu se va impune si vom constata ca publicul nu reactioneaza, atunci va disparea”.
El adauga insa ca nu are motive serioase de indoiala nici in acest caz, intrucat si de aceasta data initiativa companiei sale vine dupa ce a prospectat piata. „Exista o cerere mai veche in acest sens, iar acum ea poate fi materializata”, sustine, la randul sau, Geo Raetchi, realizatorul emisiunilor televizate „Teleleeurobingo Show” si „Joi, Teleeurobingo 2”. „Ideea nu este rea si ar putea sa umple un gol”, isi continua seria argumentarilor Geo Raetchi. El afirma ca intre cele doua emisiuni de televiziune vor exista diferentieri nete. Spre deosebire de sora mai mare, „Joi, Teleeurobingo 2” nu va beneficia de o sustinere din partea momentelor distractive.
CNA sta cu ochii pe Antena 1
Practic, intreaga emisiune, a carei durata va fi de cel putin trei ori mai redusa, fiind prevazuta de doar 35-40 de minute, ii va pune pe telespectatori in postura de jucator. Astfel, nu vor exista in aceasta editie nici cuplul Romica Tociu – Cornel Palade si nici asteptatul concurs telefonic. Mihai Mitoseru, prezentatorul traditional al emisiunii de duminica, va fi prezent in direct si in fiecare joi, secondat de patru dintre asistentele sale.
Pentru unii analisti, aparitia editiei de mijloc de saptamana a jocului de bingo echivaleaza insa cu atingerea punctului culminant al ascensiunii acestui tip de joc de noroc.
Aurora Liiceanu, psiholog, crede ca, intr-o prima faza, nota de noutate a emisiunii va atrage dupa sine un impuls in masa telespectatorilor si implicit, a jucatorului de bingo. „Obisnuinta cucereste destul de repede publicul telespectator si asta ma face sa cred ca i-a determinat pe organizatorii jocului sa faca aceasta schimbare. Exista deja atatea variante de emisiuni de bingo, la mai toate televiziunile centrale, incat a aparut deja necesitatea fiecaruia de a-si fideliza jucatorii”, crede Aurora Liiceanu.
Atunci cand „imunizarea” va incepe sa-si faca simtita prezenta in organismul societatii, alaturi de joc vor mai ramane doar cei mai fideli jucatori, adica cei mai inraiti. Aurora Liiceanu a riscat chiar si un pronostic referitor la o apropiata capitulare a bingomanilor: sfarsitul acestui an.
In ceea ce-l priveste, CNA ramane momentan in expectativa. „Asa cum se stie, deja monitorizam jocurile de bingo. Asteptam sa vedem daca intentia celor de la Antena 1 privind noua editie saptamanala a acestui tip de joc se va materializa efectiv, dupa care, foarte probabil, vom verifica in ce masura ea respecta procentele prevazute in caietele de sarcini ale grilei de program a televiziunii in cauza, referitor la capitolul de divertisment in care este inclus si acest gen de emisiune”, ne-a declarat Sotir Caragata, membru al CNA.